Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?
Matkapäiväkirja Reppureissaus

Ho-sedän tiellä Vietnamissa 2/2: Hoi An, Da Nang, Hue, Hanoi, Ha Long

on 28.7.2016
Ha Longin lahdella liehui punalippu.

Ha Longin lahdella liehui punalippu.

Da Latista suuntasimme matkamme yhteen pääkohteeseen, Hoi Anin historialliseen satamakaupunkiin. Kaupunki oli keskiajasta aina 1800-luvun teollistumiseen saakka merkittävä kaupan keskus, jossa vieraili ja asui kauppiaita ympäri maailmaa, japanilaisista portugalilaisiin. UNESCO:n suojelukohteeksi luokitellun vanhan kaupungin lisäksi Hoi An tunnetaan suutaritaloudestaan: kaupunki on täynnä liikkeitä jotka valmistavat todella edullisia vaatteita takeista kenkiin. Vesipuhvelinnahasta omiin jalkoihin mitatut kengät maksoivat 50 euroa. Olimme palaamassa kesäksi Saaran tädin häihin ja halusimme hankkia heille häälahjan jonka voisi saada vain Vietnamista, joten teetetimme heille silkkiset kypytakit yhdessä Hoi Anin tunnetuimmassa suutariliikkeessä. Koska olimme matkamme loppuvaiheessa, vaatteiden teettäminen meni jossain mielessä hiukan överiksi.

Hoi Anissa järjestetään kuukausittaiset lyhtyfestivaalit täyden kuun aikaan, jolloin vanhan kaupungin sähkövalot korvataan perinteisillä paperilyhdyillä. Ihmiset polttavat suitsukkeita kaduilla ja laskevat lyhtyveneitä kaupungin keskustassa olevaan jokeen toivoen hyvää onnea esi-isiltään.

Hoi Anissa järjestetään kuukausittaiset lyhtyfestivaalit täyden kuun aikaan, jolloin vanhan kaupungin sähkövalot korvataan perinteisillä paperilyhdyillä. Ihmiset polttavat suitsukkeita kaduilla ja laskevat lyhtyveneitä kaupungin keskustassa olevaan jokeen toivoen hyvää onnea esi-isiltään.

Ranskalainen patonki on vakiintunut suosittuna pikaruokana ympäri Vietnamia. "Banh Mi"n väliin laitetaan lihaa tai tofua, sekä vietnamilaisittain marinoituja kasviksia.

Ranskalainen patonki on vakiintunut suosittuna pikaruokana ympäri Vietnamia. “Banh Mi”n väliin laitetaan lihaa tai tofua, sekä vietnamilaisittain marinoituja kasviksia.

Niin mukava ja nätti kuin Hoi An olikin, alkoi se muutaman päivän jälkeen tuntua hiukan turistikulissilta. Siirryimme ”moderniin Hoi Aniin”, 30 kilometrin päässä olevaan Da Nangin satamakaupunkiin. Majapaikkamme oli nuoren parikymppisen opiskelijatytön ja hänen perheensä omistama kotimajoitushotelli. Vietimme iltaa tytön, hänen ystäviensä ja muiden vieraiden kanssa perinteisen vietnamilaisen grillauksen ääressä. Ilta oli mainio tilaisuus tutustua paikallisiin nuoriin, jotka kertoivat avoimesti jokapäiväisestä elämästään opiskeluista perhe-ongelmiin. Tapasimme myös kansalaisaktivisteja Malesiasta ja matkailusta kiinnostuneita opiskelijoita Kiinasta. Kävimme illalla kenties elämämme övereimmässä, kalleimmassa ja ahdistavimmassa yökerhossa kaupungin korkeimman hotellin kattoterassilla.

Marmorivuorilta avautuivat upeat näkymät.

Da Latin Marmorivuorilta avautuivat upeat näkymät.

Marmorivuorten nimitys tulee niistä löytyvästä marmorista, josta veistetään uskonnollisia patsaita ja tauluja vuorella toimiviin temppeleihin.

Marmorivuorten nimitys tulee niistä löytyvästä marmorista, josta veistetään uskonnollisia patsaita ja tauluja vuorten moniin temppeleihin.

Marmorivuoret ovat tippukivivuoria, joten monien niiden sisälle on muodostunut luolia. Yksi vaikuttavimmista temppeleistä oli rakennettu yhden tällaisen luolan sisään. Se kuvaa buddhalaista kuvaa maailmasta: Vuoren huippu on täynnä taivaskuvaelmia ja luolan syvimmät kammiot kuvastavat helvettiä.

Marmorivuoret ovat tippukivivuoria, joten niiden sisälle on muodostunut luolia. Yksi vaikuttavimmista temppeleistä oli rakennettu yhden tällaisen luolan sisään. Se kuvaa buddhalaista maailmankaikkeutta: vuoren huippu on täynnä taivaskuvaelmia ja luolan syvimmät kammiot kuvastavat helvettiä.

Grillailemassa sekalaisen seurakunnan kanssa.

Grillailemassa sekalaisen seurakunnan kanssa.

Da Nangin lahden valtavalla riippusillalla.

Da Nangin lahden riippusillalla.

Da Nang on Keski-Vietnamin talouden veturi. Suuret infraprojektit ja nousevat tornitalot nousevat kuin sienet sateella.

Da Nang on Keski-Vietnamin talouden veturi. Suuret infraprojektit ja nousevat tornitalot nousevat kuin sienet sateella.

Da Nangista suuntasimme suuntasimme Vietnamin viimeisten keisareiden hovin istuimeen, Huen kaupunkiin. Maan keskiosassa sijaitseva vanha pääkaupunki oli Vietnamin sodan aikana rintamalinjojen keskellä jonka vuoksi se pommitettiin lähes maan tasalle. 1800-luvulta peräisin olevaa Vietnamia hallinneen Nguyen-dynastian linnaa on alettu hiljattain rekunstruoida, kun Vietnamilaiset ovat alkaneet löytää ja arvostaa värikästä historiaansa uudestaan, ei vähiten siitä tulevien turistitulojen vuoksi. Linna oli pinta-alaltaan valtava ja sen komuamiseen sai helposti vietettyä miltei kokonaisen päivän (ainakin itse sain, Saara tyytyi noin tunnin jälkeen lukemaan kirjaa linnaa ympäröivän puiston penkillä). Kaupungin lähialueella oli upea moottoripyöräreitti, jossa voi ihmetellä hiekkadyynien päällä olevaa valtavaa hautausmaata josta avautui näkymä merelle ja mantereen puoleiselle laguunille. Nautimme viimeisestä rantapäivästämme uiden kuumottavien meduusojen ja upeiden lentokalojen kanssa.

Vallihautoihin istutetut kalat ovat vaurauden symboli. Kalat elävätkin ylläkylläistä elämää turrejen heitellessä niille kalanruokaa ja leipää.

Huen linnan vallihautoihin istutetut kalat ovat vaurauden symboli. Kalat elävätkin ylläkylläistä elämää turrejen heitellessä niille kalanruokaa ja leipää.

Osa Huen lähellä olevista haudoista ovat Vantaalaisen omakotitalon kokoisia.

Osa Huen lähellä olevista haudoista ovat keskikokoisen Vantaalaisen omakotitalon kokoisia.

Huen jälkeen oli aika suunnata matkamme viimeiseen kaupunkiin, Hanoihin. Uuvuttavan yöbussimatkan jälkeen jouduimme odottamaan hotellihuoneemme vapautumista lyhyen työpäivän verran, jonka vuoksi kuuma ja kaoottinen Hanoi tuntui erityisen uuvuttavalta. Iltapäivällä käveleskelimme pitkin kiehtovan kaupungin kapeita kiemurtelevia kujia ja törmäsimme muunmuassa koiraravintolakatuun, eli katuun joka oli täynnä grillattua koiraa myyviä ravintoloita. Eteläiseen serkkuunsa Saigoniin verrattuna Hanoi oli kaoottisempi ja ahtaampi mutta myös mielenkiintoisempi ja luonteikkaampi.

Saisiko olla keitettyä koiran päätä vai kenties grillattua tassua?

Saisiko olla keitettyä koiran päätä vai kenties grillattua tassua?

Vanhalla Istanbulin kämppäkaverillamme oli luksushuoneistossaan oma uima-allas!

Vanhalla Istanbulin kämppäkaverillamme oli luksushuoneistossaan oma uima-allas!

Yksi vietnamilaisen keittiön helmistä olivat paistetut wontonit, eli taikinakääryleet, joidan sisälle tuli katkarapua ja salsamaista kastiketta.

Yksi vietnamilaisen keittiön helmistä olivat paistetut wontonit, eli taikinakääryleet, joidan sisälle tuli katkarapua ja salsamaista kastiketta.

Vierailimme seuraavana päivänä Ho Chi Minhin merkillisessä museossa. Tarkoituksenamme oli myös käydä osoittamassa solidaarisuutemme hänen masoleumissaan, mutta Ho-sedän muumio oli vuotuisessa huollossa Moskovassa. Itse museo oli kiinnostava kuvaus 1900-luvusta: näyttely yhdisti omaperäisellä ja erikoisella tavalla aikakauden taidetta, tiedettä, politiikkaa ja Ho Chi Minhin aatteita taideinstallaatioiden, videoiden, patsaiden ja tekstien avulla. Se oli ikäänkuin yritys päästä kansakunnan sedän pään sisälle. Meidän päämme sisälle se ainakin pääsi eriskummallisuudellaan.

Toverit tervehtivät toisiaan.

Toverit tervehtivät toisiaan.

Ho-setä oli lomalla Moskovassa, mutta vallankumouksen kaarti ei vapaapäiviä näe.

Ho-setä oli lomalla Moskovassa, mutta vallankumouksen kaarti ei vapaapäiviä näe.

Hedelmäasetelma pyrkii ilmeisesti kuvaamaan 1900-luvun modernismia ja sen vaikutusta Ho Chi Minhin aatteeseen.

Hedelmäasetelma pyrkii ilmeisesti kuvaamaan 1900-luvun modernismia ja sen vaikutusta Ho Chi Minhin aatteeseen.

Hanoin itäpuolella sijaitseva Ha Longin lahti meinasi jäädä vierailulistastamme pois ajanpuutteen vuoksi, mutta viimeisten päivien paniikissa halusimme kuitenkin nähdä maailman kauneimmaksikin luonnonihmeeksi kehutun ”laskeutuvan lohikäärmeen” lahden. Paikka tunnetaan merestä nousevista tuhansista tippukivikukkuloista. Yhden yön ryhmämatka oli helpoin ja paras vaihtoehto joka sopi aikataulullemme. Pyrimme nauttimaan meille valmiiksi tehdystä ohjelmasta ja ruoasta sekä yleisestä aivot narikkaan-turistimeiningistä sateisesta ja harmaasta säästä huolimatta. Soutaminen kanooteilla luonnonluolien läpi ympärillä avautuvan tippukivikukkuloiden keskellä oli huikeaa. Illalla kalastellessa mustekaloja lahdesta tuntui todella oudolta, että olisimme parin päivän päästä Vantaalla.

Majesteetilliset ja dramaattiset vuoret olivat upea lopetus Kaakkois-Aasian seikkailullemme.

Majesteetilliset ja dramaattiset vuoret olivat upea lopetus Kaakkois-Aasian seikkailullemme.

Vietnam oli yksi kiinnostavimmista, herkullisimmista ja mieleenpainuvimmista maista Kaakkois-Aasian matkallamme. Ihmettelimme monesti miksi Thaimaa on niin suosittu suomalaisten keskuudessa, kun Vietnam on niin mahtava, jopa miellyttävämpi kuin silkkirantainen naapurinsa. Ruoka oli kenties Aasian parasta. Matkaa oli todella vaikea suunnitelma, sillä maa on täynnä mielenkiintoisia paikkoja.  Vietnam oli hieno päätemaa puolen vuoden Aasian kiertueellemme.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT

JÄTÄ KOMMENTTI