Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?
Elämää Israelissa Matkapäiväkirja

Hautajaiset, tulipalo ja Välimeren aurinko

on 12.8.2017

Vierailin Israelissa ja Palestiinassa ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten asuessamme Istanbulissa. Lukukausien välillä minulla oli kolme viikkoa aikaa ja päätin käyttää hyväkseni turkkilaisten halpalentoyhtiöiden avaamia mahdollisuuksia ja vierailla ”pyhällä maalla.” Viiden päivän lyhyestä pyrähdyksestä jäivät mieleen Tel Avivin pilvenpiirtäjät ja rento välimerellinen meno, vaikuttavan Jerusalemin vanhankaupungin sokkeloiset kadut ja painajaismainen rajanylitys Länsirannalta Israeliin. Mietin tuolloin että tänne olisi kiinnostava tulla joskus uudestaan.

Ovi kuin satukirjasta. Kuva Tel Avivin kupeessa sijaitsevasta Jaffan vanhasta kaupungista.

Kuulin ”Windows for Peace”-järjestöstä ensimmäistä kertaa viime vuonna kun saavuimme Nai Soihin Thaimaahan. Työpaikallamme SDC:ssä tuolloin vapaaehtoisena toiminut Raffi oli palaamassa kotimaahansa Iso-Britanniaan, mutta samalla hän oli valmistautumassa lähtemään Israeliin myöhemmin samana vuonna vapaaehtoistöihin. Viime keväänä hakiessani huomasin netistä samaisen järjestön etsivän harjoittelijoita, joten päätin kysyä Raffilta hänen kokemuksistaan ja hain järjestöön varainhankeruuharjoittelijaksi syyslukukaudeksi. Lähtöä helpotti se että Saara sai heittämällä työpaikan Tel Avivista.

Vaikea lähtö

Vaikka olimmekin todella innoissamme Israeliin muutosta, lähtö ei ole ollut sellainen kun halusimme sen olevan. Kaksi päivää ennen kuin minun oli tarkoitus lähteä sain soiton äidiltäni, että isoäitini oli kuollut samana aamuna. Tämä oli järkyttävää, sillä nähdessäni hänet kaksi viikkoa aikaisemmin hän vaikutti hyväntuuliselta ja kuntoiselta. Hautajaiset pidettiin seuraavalla viikolla joten siirsin lähtöäni viikolla eteenpäin. Lähtö ei tuntunut enää niin valoisalta kuin aiemmin oletin.

Oltuani viikon verran Tel Avivissa tapahtui toinen onnettomuus: Tampereen asuntomme seinänaapurissa oli tuhoisa tulipalo. Aiemmin tänä kesänä naapuriimme muutti epämääräistä porukkaa, joiden elämisen keskiössä oli pään sekaisen saaminen. Asukkaista valitettiin isännöitsijälle, mutta seuraavana sunnuntaiaamuna palokunta olikin sammuttamassa ja evakuoimassa koko taloa. Saara joutui yksin selvittämään tilannetta taloyhtiöltä ja vakuutusyhtiöltämme, sekä pakkaamaan savuvaurioisia tavaroita.

Suunnitelmamme alivuokrata kämppämme peruuntui remontin vuoksi. Vaikka olimme hoitaneet järjestelyt tähän liittyen viimeisen päälle kunnolla, olimme vuokralaisina asunnon omistajan armoilla, sillä edes rikosoikeusistuimen päätös ei voisi korvata meille vuokramenoja. Onneksemme kuitenkin remontissa menee aikaa ja vuokrantajakin tuli vastaan asiassa siten, että remontin valmistuttua meidän ei tarvitse maksaa täyttä vuokraa, joten voimme palatessamme palata takaisin Hämeenpuistoon. Täyden kympin rautanaisena Saara ehti myös saada työpaikan Tampereelta ensi kevääksi.

Kuva Hämeenpuiston parvekkeeltamme palaneesta naapurista.

Syksy Välimeren rannalla

Asuntomme Israelissa on huone israelilaisperheen omistamassa kerrostalohuoneistossa. Muut asukkaat ovat saman ikäisiä opiskelijoita, yksi on australialinen vaihto-opiskelija ja hollantilainen suurlähetystön harjoittelija – ja kimppakämpässä asumisesta meillä on kokemusta jo niin Istanbulista kuin Thaimaastakin. Asunto on pieni, mutta kaupungin keskustassa lähellä isoja kauppakatuja, rantaa ja yliopistoa.

Työpaikkani Windowsin toimisto on toisessa kaupunginosassa, noin kolmen kilometrin päässä asunnosta, eli sopivan pyöräilymatkan päässä. Koska valmistelen graduani suurin osa ajastani on mennyt töihin toimistolla ja opiskeluun, vaikka olen myös ehtinyt käydä myös Nablusissa viikonloppuretkellä.

Saara saapuu ensi viikolla Tel-Aviviin ja kaikesta epävarmuudesta huolimatta syksyn ja kevään kuviot alkavat näyttää taas selkeämmiltä. Syksy Välimeren rannalla vaikuttaisi vaikean alun jälkeen loppujen lopuksi paremmalta kuin syksy harmaassa pohjoisessa!

Uimaan vaikka väkisin!

Tel Aviv on parhaimmillaan auringon laskiessa.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
2 kommenttia
 1. Vastaa

  Aleksandra

  13.8.2017

  Hei! Saanko kysyä työpaikastasi Tel Avivissa, olen kuullut että Israeliin on lähes mahdotonta saada työlupaa? Miten löysit työpaikkasi Tel Avivissa?

  • Vastaa

   saaranjaseverintie

   13.8.2017

   Moikka!
   Severi on siis palkattomassa harjoittelussa, johon ei työlupaa tarvitse koska kyseessä on käytännössä vapaaehtoistyö. Erilaisia harjoittelupaikkoja löytyy tosi monilta eri nettisivuilta, googlettamalla löytyy parhaiten juuri oman alan harjoittelupaikat!

   Saara taas löysi työnsä facebook-ryhmästä, kävi hyvä tuuri! Ainakin Israelissa on tosi paljon erilaisia “English jobs in place X”-tyyppisiä ryhmiä facebookissa. Craigslistissäkin oli jotakin, mutta ne eivät vaikuttaneet yhtä luotettavilta.

JÄTÄ KOMMENTTI