Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?

Kun  Israeliin lähtömme varmistui, alkoi kuumeinen craigslistin ja facebook-ryhmien selaus asunnon toivossa. Onpa muuten hauskaa, että kaikki kotimme ulkomailla on ikuistettu tänne blogiin!
Istanbulissa ensimmäinen asuntomme löytyi kavereiden kautta, Severin Ankaran asunto myöskin tutun kautta ja Saaran Istanbulin aasianpuoleinen Kadiköyn asunto suht nopeasti netistä. Pohjois-Thaimaassa taas bungalow oli työsuhde-etu. Tällä kertaa asunnon löytäminen oli hankalampaa kuin aiemmin.

Uusi kotikatu.

Tel Avivissa ensimmäinen hankaloittava tekijä oli asunnon hinta. Tel Avivin asunnot pyörivät törkeissä hinnoissa, ja miniyksiökin saattaa täällä maksaa helposti 800e ja laskut (jotka ovat täällä myös kalliita, eli monen sadan euron summa, varsinkin kun nyt kesällä on pakko pitää ilmastointia päällä) päälle, joten päädyimme etsimään kimppakämppää. Moniin asuntoihin halutaan myös tehtävän vähintään vuoden vuokrasopimus tai niitä vuokrataan vain kuukaudeksi tai pariksi.

Sisäänkäynti taloon. Täällä pyörät lukitaan aina kiinni johonkin kiinteään, joten kaikki kaiteet ovat täynnä pyöriä.

Toinen hankaloittava tekijä oli se, että monet vuokranantajat eivät halunneet vuokrata huonetta pariskunnalle. Emme vieläkään ole varmoja, miksi. Ehkä koska kilpailu asunnoista on niin kovaa, on vuokrantajalle edullisempaa ja helpompaa ottaa vain yksi vuokralainen. Lukuisten “ei-“vastausten jälkeen lopulta Severi löysi meille huoneen, muistaakseni craigslististä.

Huoneen vuokra, sisältäen laskut, on suomalaiselle törkeä 700e kuukaudessa eli suunnilleen saman verran kuin maksamme koko Tampereen asunnostamme, mutta Tel Avivin hintoihin nähden se on ok. Summa sisältää kaikki laskut ja asunto sijaitsee erinomaisella paikalla ydinkeskustassa, ja huoneemme on moniin muihin alueen asuntoihin nähden riittävän kokoinen eikä talo hajoa käsiin. (Näitäkin on kuultu.) Kerran kahdessa viikossa siivoaja käy siivoamassa koko asunnon.

Pyykit pestään keittiössä ja ripustetaan viereisestä ikkunasta ulos.

 

Kaasuliesi, kohtaamme jälleen. Täällä kierrätetään lähinnä muovi- ja lasipullot sekä pahvit.

 

Kanssamme täällä asuvat belgialainen Stefan, joka on harjoittelijana belgian suurlähetystössä, romanian-israelilainen Gaby joka työskentelee it-alalla sekä australialais-irlantilainen Yasmin, joka opiskelee maisterintutkintoa aiheesta holokaustin tutkimus (!).
Olemme kaikki iältämme 25+ joten pääsääntöisesti asunto on varsin rauhallinen: niinkin rauhallinen että minulla kesti kolme päivää saapumisestaan tavata yhtäkään kämppiksistä.

Paikalliseen tapaan oikealla on vessa, jossa ei ole käsienpesuallasta, vaan se on viereisessä kylpyhuoneessa.

Asunnossa on yhteinen eteinen vuokraemännän kanssa, hän asuu miesystävineen viereisessä asunnossa. Tämä on tavallaan kätevää, sillä käytännön hommat, kuten hajonnut ilmastointilaite, hoituvat nopeasti. Mutta toisaalta se on myös häiritsevää, sillä hän käy välillä asunnossa hoitamassa asioita ja huomauttamassa asioista: noottia on saatu mm. siitä, että oli rantapyyhe on ripustettu kuivumaan kahdelle kuivausnarulle yhden sijasta.

Alakerrassa taas asuu vanhoillisortodoksinen perhe, joka paheksuu meitä yläkerrassa asuvia löyhämoraalisia suuresti – perheen isä tuhahtaa vastaukseksi, jos häntä tervehtii rappukäytävässä. Tulee ihan nostalginen olo, aikanaan kun asuin Antalyassa kahden naispuolisen kämppiksen kanssa, olimme koko naapuruston paheksunnan kohteena.

Matto ja lamppu löytyivät Jaffan vanhasta kaupungista kirpputorilta. Huone ei ole kovin suuri, mutta ihan riittävä.

Kaappitilaa onneksi on! Takana näkyvät mustat ritilät ovat siis parvekkeen ovi, jonka saa liu’utettua auki. Muualla asunnossa käytetään sisällä kenkiä, omassa huoneessamme olemme paljain varpain.

 

Päivisin parvekkeen ovea ei voi oikein pitää auki kuumuuden takia, mutta iltaisin onneksi jo voi.

Meidän molempien työpaikalle on asunnolta muutaman kilometrin matka, joten siltäkin kannalta sijainti on erinomainen. Rannalle on pyörällä alle kymmenen minuutin matka, ja lähin (tai siis, ainoa johon on varaa) salikin alle kilometrin päässä. Lähimmälle basaari-tyyppiselle marketille on myös noin kymmenen minuutin pyörämatka.

Kaupungissa pääsee parhaiten liikkumaan pyörällä, vaikkakin pyöräillessä pitää olla tarkkana: autoilijat tottelevat liikennesääntöjä jotenkuten, sähköpyöräilijät ja sähköpotkulautailijat vaihtelevat tilanteen mukaan kulkutapaansa jalkakäytävältä autokaistalle, ja kävelijät koirineen poukkoilevat pyöräkaistalla miten sattuu. Yksisuuntaisten katujen suunnat ovat lähinnä viitteelliset.

Lähin kauppa. Niin pieni, mutta yllättäen sieltä löytyy kaikki tarvittava! Vihannekset ja hedelmät kannattaa hakea silti halvemmalla basaarista.

 

Täällä asumisessa on totisesti yllättänyt se, miten kallista kaikki on. Jopa kalliisiin hintoihin tottunut suomalainen haukkoo välillä henkeään selvitellessään harrastusten, peruselintarvikkeiden, baarien tai vaikkapa sisustustarvikkeiden hintoja. Tavallaan ihan hyvä, ettemme asu täällä pidempään kuin vuodenvaihteeseen, sillä voi olla ettei budjetti antaisi kovin pitkäksi aikaa periksi!
Varsinkin jos Suomen tulipaloasunnon remontti valmistuukin nopeasti ja joudumme maksamaan vuokraa myös Suomen asunnosta, joudumme hiukan kiristämään vyötä. Mutta toisaalta, tämä on jälleen sellainen kokemus, jonka arvoa ei voi rahassa mitata, ja lopulta kaikki on järjestynyt yllättävän helposti.

Kotikatu kattoterassilta auringonlaskun aikaan.

Saamme käyttää myös rakennuksen katolla olevaa terassia, joka on iltaisin erityisen ihana!

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
6 kommenttia
 1. Vastaa

  Suunnaton

  29.8.2017

  Tää oli kiva katsaus israelilaiseen kotiin ja arkeen! Reissattiin reilu vuosi sitten Israelissa (ja Jordaniassa), joten reissun pohjalta on kiinnostavaa päästä kurkistamaan myös näin “kulissien taakse”.

  • Vastaa

   saaranjaseverintie

   29.8.2017

   Mukavaa kuulla että kiinnosti! 🙂 Jordaniassa olisi kyllä upeaa käydä mutta sinne meneminen täältä on yllättävän kallista…

   • Vastaa

    Suunnaton

    30.8.2017

    Tel Avivista on tosiaan vähän kikkailtava, että pääsee oikealle raja-asemalle ja siitä edelleen Ammaniin ja etenkin Jordanian suosituimpiin kohteisiin. Eilatin kautta lienee edelleen hankala päästä Jordanian suuntaan (?).

 2. Vastaa

  Jael

  1.9.2017

  Tel Aviv on tosiaankin nykyään törkeän kallis,kysyntä on niin suurta(Vähän sama juttu nyt Helsingissä).Tuon kalleuden buoksi asunkin viereisessä Holonissa,joka on yli puolet halvempi,mutta kuitenkin ihan vieressä.Tel Avivin keskustan ruokalaupoissa,useissa sellaisissa,onkin ylihintaa,mutta esim.SuperCofixissa ruokaostokset ovat halpoja. Täällä aina valitetaan miten kallista on muualle verrattunaesim. Ikea on kalliimpi kuin muualla

  • Vastaa

   saaranjaseverintie

   2.9.2017

   Jep, se on varmasti fiksua. Jos oltaisiin tänne jäämässä pidemmäksi aikaa niin pitäisi harkita kyllä tarkemmin missä asutaan… Joo yllätyin kun katselin netissä Ikean hintoja!

 3. Vastaa

  Jael

  1.9.2017

  Sorry virheet,nopeasti näppäillessä pikku näppäimillä niitä tulee..

JÄTÄ KOMMENTTI