Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja nyt Israelissa.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?
Elämää Israelissa

Vaeltelua Valkoisessa kaupungissa

on 7.9.2017

Luettuaan aiemman koti-postauksemme, eräs ystäväni totesi: “siellä näyttää jotenkin yllättävän… tavalliselta.” Niin, joskus aikoinaan kun kirjoitin Istanbulista, totesin että arki on arkea kaikkialla. Töihin menemisestä ja salilla käymisestä karisee eksotiikka aika nopeasti. Kaupassa käymisessä on vielä jännitystä koska teemme vihannes- ja hedelmäostokset paikallisessa “basaarissa”, en oikein tiedä millä muulla nimellä sitä kutsua. Muutaman kerran maksettuani reipasta ylihintaa, olen ehkä vihdoin löytänyt pari setää, jotka eivät ainakaan vedä hinnoissa niin selvästi välistä että tuntisin oloni tyhmäksi.

Mutta niin, vaikka kotona voi tuudittautua ainakin suhteelliseen tavallisuuteen netflixin, ilmastoinnin ja oman sängyn parissa, aina välillä ulos lähdettyä havahtuu siihen, kuinka eri maailmassa täällä oikeastaan onkin. Välittömästi kun nenänsä ulos pistää, todella huomaa olevansa kaukana Suomesta. Kuumuus lyö heti kasvoille aamuvarhaisesta pitkälle iltapäivään saakka, päivisin lämpötila huitelee +30:en asteen yläpuolella. Fiksuinta olisi silloin välttää ulos menemistä, mutta silloin kun se on tehtävä, hakeutuu vaistomaisesti varjoon tai lähimmän ilmastoinnin ääreen.

Ilmeestä päätellen tämä kissakin haluaisi varjoon.

Bongaa kuvasta pyörä.

Päivisin ruuhkaa tuntuu olevan lähinnä autoteillä, pyöräkaistoilla ja uimarannalla. Alkuillasta kuumuuden hellittäessä, kadut alkavat täyttyä ihmisistä. Israelissa väestö on moniin muihin maihin verrattuna nuorta, ja sen huomaa katukuvasta. Iltaisin nuoret lapsiperheet hakeutuvat leikkipuistoihin, rannalla olevat ilmaiset kuntotreenilaitteet ovat kovassa käytössä (harvoin muuten näkee niin timmissä kunnossa olevia ihmisiä kuin täällä!) ja baarit täyttyvät ihmisistä.

Myös kaupat elintarvike- ja vaatekauppoja myöten ovat myöhään auki, ja esimerkiksi paikallinen IKEA:kin on parhaimmillaan auki jopa kahteentoista asti yöllä. Baareja, kahviloita ja ravintoloita on valtava määrä, jokaisessa kadunkulmassa. Ällistyttävästi niissä kaikissa tuntuu silti riittävän asiakkaita, täysin viikonpäivästä riippumatta ja pitkälle yöhön.

Viiden aikaan iltapäivällä ravintoloissa on vielä tilaa, myöhemmin illalla ei välttämättä.


Valkoinen kaupunki

Alkuilta on myös paras aika päämäärättömään käveleskelyyn, ja nähtäväähän riittää. Kokonainen alue Tel Avivista on UNESCO:n maailmanperintölistalla: Valkoinen kaupunki sisältää yli 4000 bauhaus-tyylistä, valkoista tai vaaleaa rakennusta. Rakennukset ovat peräisin 1930-luvulla, jolloin Tel Aviv on ollut vasta parikymppinen, nopeasti kasvava kaupunki. Tuolloin natsi-saksasta pakeni Israeliin paljon saksanjuutalaisia arkkitehtejä, jotka olivat opiskelleet bauhaus-arkkitehtuuria ja laittoivat taitonsa käytäntöön. Tel Avivissa onkin maailman eniten bauhaus-tyylisiä taloja kaupunkia kohden.

Valkoisessa kaupungissa on kolme aluetta, jotka levittäytyvät laajalle kaupunkiin.  Meidän asuntomme (joka on kylläkin myöhemmin rakennettu, ihan tavallinen kerrostalo) sijaitsee niistä suurimman alueella. Luonnollisesti nyt monet rakennukset ovat jo jonkin verran rapistuneet, mikä ei vähennä lainkaan niiden lumoa, vaan tuo niihin oman, jäljittelemättömän charminsa.

Pyöräilin eri reittiä kotiin rannalta kuin yleensä ja törmäsin sattumalta Beit Ha’iriin, Tel Avivin vanhaan kaupungintaloon.

Heti kotikadulta voi siis bongata todella mielenkiintoista ja kiehtovaa arkkitehtuuria joka jatkuu katu toisensa jälkeen. Tel Avivin Bauhaus-keskus järjestäisi myös opastettuja kävelykierroksia Valkoisen kaupungin alueelle, mutta vielä emme ole menneet, sillä keskipäivän aikaan järjestettävä parituntinen kävelyrupeama kuulostaa vielä liian hikiseltä. Hikisiä ovat ilmeisesti myös varsin monet bauhaus-talot, sillä ne on rakennettu saksalaiseen tyyliin betonista. Valkoisen kaupungin osa-ansioksi voi siis lukea sen, että Tel Avivissa on niin vilkas puisto- ja ulkokahvilaelämä: ennen ilmastointilaitteita asukkaat ovat viettäneet mielummin aikaansa ulkona kuin betonitalon kuumuudessa.

Illan saa helposti kulutettua vaeltelemalla myös ihan omatoimisesti Valkoisen kaupungin alueella, pysähtyen välillä oluelle tai kahville matkan varrella eteen tulevassa kahvilassa. Mikäli siis löytää niistä vapaan istumapaikan… Jos ei, saa hyvän tekosyyn jatkaa vaeltelua: ehkäpä seuraavassa on tilaa. Muutama ylimääräinen kierros näitä katuja pitkin ei haittaa lainkaan.

Tel Avivia perustettaessa siitä visioitiin “puutarhakaupunkia”, ja tämä visio tuntuu näkyvän kaupunkikuvassa yhä.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
3 kommenttia
 1. Vastaa

  Jael

  12.9.2017

  Kiva postausKun kirjoitat “basaareista”,tarkoitatko keskustan pieniä hedelmäkauppoja,vai Carmel-toria?Ne keskusta-alueen vihanneskaupat kun ovat yleensä paljon hintavempia kuin esim.Carmel tori,tai vaikka SuperCofix kaupat,joista ostan usein juuri vihanneksia ja hedelmiä.

  • Vastaa

   saaranjaseverintie

   18.9.2017

   Kiitos! 🙂 Carmel-toria nimenomaan, se on kyllä ihan hurjan paljon halvempi kuin kaupat! Oi, kaupungintalo on kyllä kaunis.

 2. Vastaa

  Jael

  12.9.2017

  P.S Ensimmäisellä kerralla täällä asuessa,asuin ihan tuon vanhan nätin kaupungintalon vieressä

JÄTÄ KOMMENTTI