Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?
Elämää Israelissa Matkapäiväkirja Reppureissaus

Postikortteja Palestiinasta: Betlehem

on 6.11.2017

Juutalaisten lehtimajajuhlan aikaan meillä oli molemmilla töistä vapaata, joten päätimme käyttää ylimääräiset vapaapäivät Länsirannalla matkustamiseen. Ironista kyllä, tämän loman aikana palestiinalaisten matkustaminen Israelin puolelle oli täysin kielletty. (Paitsi rakennusmiehiltä, pitäähän talot saada valmiiksi, ja palestiinalaisille työntekijöille maksetaan palkkaa Jordanian lain mukaan eli huomattavasti vähemmän kuin israelilaisille työntekijöille.) Ja toisin päin taas: Israelin kansalaiset eivät yleensäkään saa matkustaa A-alueille, eli palestiinalaisten hallinoimille alueille.

Tuntuu erikoiselta, että samassa maassa asuvien liikkumista on rajoitettu ja me voimme lentää tänne pohjolan perukoilta ja ylittää rajoja mennen tullen Suomen passilla niin Nablusin pakolaisleirille kuin Hebronin alueellekin. Hyppäsimme siis etuoikeutettuina kermaperseinä Länsirannalle suuntaavaan paikallisbussiin heti Jerusalemin Damaskus-portin edestä ja suuntasimme Betlehemiin, Ramallahiin ja Hebroniin. Reissussa yövyimme edullisissa hostelleissa, ja muutenkin esimerkiksi ruoka oli huomattavasti edullisempaa kuin Tel Avivissa.

Betlehem

Betlehem tuntuu olevan tällä hetkellä tunnettu kolmesta asiasta: Jeesus-vauvasta, muurista ja taiteilija Banksyn hotellista. Käväisimme Jeesuksen syntymäkirkossa, joka on tunnettu pyhiinvaelluskohde ja täynnä enemmän tai vähemmän hurmioituneita matkaajia. Osa oli selvästi vain ohikulkumatkalla, kuten me, ja osalle kirkossa käyminen oli selvästi todella merkittävä kokemus, ihmiset itkivät ja suutelivat Jeesuksen syntymäpaikkaa: tämä kieltämättä toi oman, erityisen fiiliksensä kirkkoon.


Neitsyt Marian “maitokirkko” oli valitettavasti jo kiinni sinne päästyämme, joten sen sijaan kävelimme ympäri vanhaa kaupunkia ja ihmettelimme kuinka monia erilaisia Jeesus-lapsi-teemaisia matkamuistoja voi ollakaan. Vanha kaupunki on sinänsä viehättävä, mutta ei kovin suuri ja täynnä hiukan-liian-innokkaita kauppiaita.

Myös Betlehemiä rajaa hämmästyttävät 708 kilometriä pitkä “turva-aita”, jota kutsutaan arabiaksi nimellä “apartheidin muuri.” Turva-aita rakennettiin palestiinalaisten toisten kansannousun aikana vuonna 2000, ja useampikin taho on tuominnut sen laittomaksi rakentamisen jälkeen. Nykyään muuria käytetään myös graffititaiteen alustana, ja maalattavaa tilaahan riittää sillä muuri on tuplasti Berliinin muuria korkeampi.Heti muurin kupeessa sijaitseva, graffititaiteilija Banksyn omistama Walled Off-hotelli pistää todella silmään sirkusvaloineen. Sen lisäksi, että Walled Off on tavallinen hotelli, on aula käytännössä taideinstallaatio ja sisällä oli myös erinomainen museo. Banksy on halunnut vetää kansainvälisen median huomiota Länsirantaan, ja Beetlehemistä löytyy useampikin Banksyn teos (kuulin muuten spekulaation, että Banksy olisi joku Massive Attackin jäsenistä! Kävisi järkeen?)

Itse asiassa juuri pari päivää sitten Banksy järjesti “teekestit” Balfourin sopimuksen vuosipäivänä, eräänlaisena anteeksipyyntönä brittien puolesta palestiinalaisille lapsille. Brittiläisten siirtomaaisäntien tekemä Balfourin sopimus on vuodelta 1917. Sopimuksessa luvataan, vastoin palestiinalaisille annettuja lupauksia, että alueelle perustettaisiin juutalaisten oma valtio.

Tällä reissulla vältyimme erityisen kuumottavilta rajanylityksiltä, ja esimerkiksi bussimatkalla Betlehemiin Jerusalemista ei henkkareitamme katsottu lainkaan. Länsirannalla käymisestä ei muuten tule enää lainkaan merkintää passiin, joten maasta poistuaessa kannattaa “unohtaa” kertoa passivirkailijoille käyneensä Länsirannalla.

Esimerkiksi Ramallahin rajanylityspaikka on kuitenkin sen näköinen karja-aitaus, että ilomietlin jätän tämän “kokemuksen” mielelläni väliin. Länsirannan puolella sotilaita, tarkastuspisteitä ja vartiotorneja on kuitenkin kaikkialla, eikä hetkeksikään pääse unohtumaan kuka valvoo ja ketä. Betlehemistä jatkoimme paikallisbusseilla matkaa Ramallahiin ja Hebroniin.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT

JÄTÄ KOMMENTTI