Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?
Elämää Israelissa

Havaintoja juutalaisessa valtiossa asumisesta

on 10.12.2017

Kirjoitin Turkissa siitä, miten islam näkyy arkipäivässäni, joten tuntuisi oudolta etten tekisi vastaavaa postausta juutalaisuudesta Israelissa. Juutalaiseen valtioon muuttaessa moni asia on tullut yllätyksenä ja kirjoitettavia juttuja riittäisi enemmänkin. Jottei tämä postaus kuitenkaan venyisi kilometrien pituiseksi, tässä merkittävimmät ja mielenkiintoisimmat havaintomme.

Sapatti ja muut juutalaiset juhlat

Sapattina, eli perjantai-illasta lauantai-iltaan, kaupunki hiljenee. Kaupat sulkevat ovensa, ravintolat laittavat lapun luukulle, julkinen liikenne (myös lentokentälle) pysähtyy. Viikon kulku alkaa sunnuntaista, ja torstai on viikon viimeinen työpäivä. Perjantaisin monet perheet kokoontuvat yhteiselle sapattiaterialle, ja asuntomme viereisestä synagogasta kantautuu laulua ja tanssia koko sapatin ajan.

Myös muut juutalaiset juhlat, kuten vaikkapa lehtimajajuhla Sukkot, erottuvat katukuvassa: lehtimajajuhlan aikaan ihmiset rakensivat lehtimajoja, sukkia, mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin. Juutalaisten uuden vuoden, Rosh Hashanasin, aikaan taas omenasymboleita löytyi kaikkialta. Hanukan juhliminen taas alkoi tällä viikolla, ja suunnitelmissani on kirjoittaa tästä ehkäpä juutalaisten tunnetuimmasta juhlasta oma postauksensa.

Sukkotin aikaan uskonnollisimmat ruokailevat ja nukkuvatkin lehtimajassaan.

Toorat ovenkarmeissa ja kipat

Monissa israelilaisissa asunnoissa ovenkarmissa näkee oveen ripustettuja pieniä, muovisia tai puisia laatikoita joissa on hepreankielistä tekstiä. Laatikon nimi on Mezuza, ja se sisältää pienen palan pergamenttia, jossa on tietty rukous toorasta. Mezuza tulee sijoittaa oikealle puolelle ovea, jokaisen huoneen ovenkarmiin ja monet juutalaiset joko koskettavat mezuzaa tai lausuvat rukouksen tullessaan tai mennessään sen ohi.

Kipoja näkee katukuvassa, ja niiden monimuotoisuus on yllättänyt: kipoja on kaiken värisiä ja niiden kokokin vaihtelee. Välillä salillani pari miestä jopa treenaavat kipat päässään. Erityisesti perjantaisin katukuvassa näkyy erityisen paljon siististi pukeutuneita miehiä kipat päässään matkalla sapatti-illalliselle. Kosher-ruuista olen kirjoittanut tässä postauksessa.

Jopa lastenkirjoissa seikkaillaan kipa päässä.

Hasidijuutalaiset katukuvassa

Hasidijuutalaiset pistävät silmään katukuvassa, ainakin suomalaiselle: en muista koskaan nähneeni perinteiseen hasidijuutalaistyyliin pukeutunutta perhettä Suomessa. Miehet pukeutuvat valkoiseen paitaan, pitkään puvuntakkiin ja huopahattuihin (kesähelteillä kävi sääliksi!) eivätkä leikkaa ohimokiehkuroitaan. Naimisissa olevat naiset taas pukeutuvat säädyllisesti eivätkä saa näyttää hiuksiaan kodin ulkopuolella. Naiset kylläkin kiertävät sääntöä hiusten näyttämisestä käyttämällä huivia, hattua tai oikean näköistä peruukkia, jolla peitetään omat hiukset.

Hasidijuutalaisuus on 1700-luvulla itä-euroopassa syntynyt juutalaisuuden lahko. Perinteisesti hasidijuutalaismiehet omistavat elämänsä tooran opiskelulle töissä käymisen sijaan, ja syntyvyyden rajoittaminen on kiellettyä, joten perheet ovat suuria. Hasidijuutalaisuus onkin siis nopeasti kasvava liike, ja yleensä sen jäsenet ovat konservatiivisia.

Syntymäoikeusretki

Erilaiset järjestöt, joista tunnetuimpana Taglit-niminen järjestö, järjestävät ympäri maailmaa tuleville, nuorille juutalaisille, ilmaisia syntymäoikeusretkiä Israeliin. Osallistujien kaikki kulut katetaan, mutta osallistuakseen tulee olla iältään 18-26-vuotias nuori ja ainakin toisen vanhemmista on oltava juutalainen. Nuoret viettävät yleeensä kymmenisen päivää matkustaen oppaan johdolla ympäri Israelia ja tutustuen juutalaisiin juuriinsa.

Teema-valokuvaamon mainos Jerusalemissa

Retkiläisille esiteltävä todellisuus on usein kuitenkin varsin yksipuolinen. Joinakin vuosina nuoret ovat saattaneet tavata myös jonkun palestiinalaisen, joka kertoo elämästään, mutta viime vuosina tätä toimintaa on rajoitettu. Retkiryhmän mukana kiertää turvallisuussyistä aseistettu vartija, ja monesti nuorien illanviettoihin osallistuu esimerkiksi heidän itsensä ikäisiä Israelin armeijan sotilaita. Suosittelen lukemaan lisää esimerkiksi tästä ja tästä.

Nuoria sotilaita Jerusalemissa. Asepalvelus kestää kaksi vuotta ja on pakollinen kaikille sukupuolille.

Aliyah eli paluumuutto

Mikäli syntymäoikeusretkestä jää kipinä muuttaa asumaan luvattuun maahan, on kaikilla juutalaisilla oikeus aaliyahiin, eli paluumuuttoon Israeliin. Aliyah on yksi siionismin kulmakivistä: jos olet juutalainen tai vanhemmistasi tai isovanhemmistasi löytyy juutalaisia, olet oikeutettu aliyahiin, eli käytännössä muuttamaan Israeliin.

Paluumuuttajat saavat Israelin kansallisuuden sekä esimerkiksi oikeuden käydä heprean kielen kurssi, Ulpanin, ilmaiseksi. Oikeutuksesta Aliyahiin on kuitenkin väännetty vuosien varrella: esimerkiksi Etiopian juutalaisia ei jossakin vaiheessa hyväksytty Israelin kansalaisiksi, ja heidän asemansa on yhä usein heikompi kuin valkoihoisten paluumuuttajien.

Ilmainen keinohedelmöitys

Jossakin vaiheessa Tel Avivissa havahduin siihen, paljonko katukuvassa näkyy kaksosia. Aloin epäilemään, kuinka geneettisesti todennäköistä on, että niin paljon kaksosia on saanut alkunsa luonnollisesti, ja kysyin asiasta juutalaisilta tutuiltani. Kuten epäilinkin, kaksosten määrä ei ollut sattuma. Israelilaiset pariskunnat saavat valtiolta ilmaiset keinohedelmöityshoidot, kunnes lapsia on kaksi, tai kunnes äiti on yli 45-vuotias.

Keinohedelmöityksen käyttö on ilmeisen yleistä, tai ainakaan sitä ei salailla: moni vanhemmista kertoo varsin avoimesti lapsensa saaneen alkunsa keinohedelmöityksellä. Muutama vuosi sitten keinohedelmöityskertojen määrää kuitenkin rajattiin, ja nyt keinohedelmöityskertoja saa kahdeksan, yli 43-vuotiaat naiset kolme.

Israelista valtiona

Ylipäätään Israelista puhuttaessa on muistettava, että täällä asuu monenlaisia ihmisiä. Osa on äärimmäisen konservatiivisia juutalaisia, moni edustaa hyvinkin maallistunutta, liberaalia juutalaisuutta ja osa taas jotakin aivan muuta uskontoa. Tällä hetkellä tilastojen mukaan Israelissa juutalaisia on noin 74,8% väestöstä, arabeja (joista suurin osa muslimeja) 20,8% ja muiden uskontojen edustajia 4,4%. Katukyltitkin ovat heprean lisäksi englanniksi ja arabiaksi.

Jerusalemissakin tähän asti vallinnut status quo on sallinut ainakin jonkinlaisen rinnakkaiselon juutalaisten, muslimien, armenialaisten ja kristittyjen kesken. Toivottavasti tämä jatkuisi tulevaisuudessakin. Loppuun hepreankielinen tervehdys: shalom, eli rauhaa.

Jerusalemilaisessa graffitissa kuvattuna muslimien pyhä paikka, Ka’aba.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
1 kommentti
  1. Vastaa

    Jael

    12.12.2017

    Mielenkiintoinen postaus, ja hyviä havaintoja olet tehnyt. Onko tuo hihhulikuva Jerusalemista, siis missä noita musta-asuisia?
    Tel Avivissa onneksi näkyy heitä vähemmän, vaikkakin myös näkyy. Tel Aviv on onneksi niin liberaali että kauppoja ja ravintoloita auki sapattinakin (myös kävelymatkan päässä kodistani täällä Holonissa,missä asun) mutta uskovaisten alueillahan ei sellaista ole. Pieni korjaus vain tuohon etiopialaisjuttuun: osa tänne tulleista etiopialaisista kuuluu Falash Mura-ryhmään, jonka juutalaisuus ei ole ollut selvää ,eivätkä he ole saaneet automaattisesti kansalaisoikeuksia https://en.wikipedia.org/wiki/Falash_Mura

JÄTÄ KOMMENTTI