Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Rauhantyötä toimistossa - Harjoittelijana rauhanjärjestössä Israelissa - Saaran ja Severin tie Rauhantyötä toimistossa - Harjoittelijana rauhanjärjestössä Israelissa - Saaran ja Severin tie
Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?
Elämää Israelissa Opiskelu ulkomailla

Rauhantyötä toimistossa – Harjoittelijana rauhanjärjestössä Israelissa

on 22.12.2017

Olen ollut nyt miltei puoli vuotta työharjoittelussa Windows – Channels for Communications-nimisessä rauhanjärjestössä Tel Avivissa. Kuulin alunperin järjestöstä aloitteasseani työskentelyt koordinaattorina ihmisoikeusjärjestössä Pohjois-Thaimaassa. Siellä meidät vastaanottanut koordinaattori kertoi lähtevänsä seuraavaksi tekemään  vapaaehtoishommia Windowsiin, Tel Aviviin. Viime keväänä huomasin Windowsin harjoittelupaikkailmoituksen netissä ja päätin hakea harjoitteluun syksyksi. Järjestössä kiinnosti sen oman työn lisäksi mahdollisuus opiskella puhuttua arabiaa, josta järjestetään kursseja eri tasoisille englannin- ja hepreankielisille oppilaille.

Mikä Windows – Channels for Communications?

Windowsin perustivat toiveikkaan 1990-luvun alussa israelilaiset ja palestiinalaiset opettajat ja kulttuuri-ihmiset. He halusivat julkaista lapsille ja nuorille suunnattua materiaalia maansa historiasta vastapainona yksipuoliselle kouluopetukselle ja tuoda yhteen lapsia ja nuoria konfliktin vastakkaisella puolella olevista yhteisöistä. Ideana oli, että lapset tuottaisivat itse aineiston lehteen.

Ajan myötä projektia kehitettiin yhä pedagogisempaan suuntaan. Siitä tuli kanava, jonka kautta nuoret konfliktin kummaltakin puolelta pystyivät tapaamaan toisiaan, oppimaan toistensa historiasta, sekä käsittelemään omia ennakkoluulojaan. Vuosikymmenen lopussa järjestö alkoi saada huomiota ja kykeni laajentamaan toimintaansa maan eri osiin, jopa toisen Intifadan eli palestiinalaisten kansannousun aikana jolloin monet vastaavat ruohonjuuritason projektit lopettivat toimintansa. Parhaimmillaan lehden levikki saavutti kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Eräs palestiinalainen järjestön jäsen toi pomimiaan oliiveja toimistoon sadonkorjuun päätyttyä.

Nykyinen toiminta

Tällä hetkellä järjestö menee läpi muutosten aikaa. Media-alan muutos sekä ympäröivän yhteiskunnan myllerrykset ovat pakottaneet järjestön keksimään itsensä uudestaan ja se on siirtänyt toimintansa painotusta nuorisotyöstä muille toimijoille annettavaan koulutukseen rauhanopetuksesta ja konfliktinmuutoksesta yksilötasolla. Lehti on vaihtunut verkossa kirjoitettavaan blogiin ja tänä vuonna järjestö teki pilotin peruskouluopettajille tarkoitetusta koulutusprojektista, joka aiotaan toteuttaa ensi vuonna. Lisäksi järjestö kehittää verkoon julkaistavaa alustaa jolla voidaan tukea ohjattuja tapaamisia konfliktin osapuolten välillä erilaisten ohjelmien ja materiaalien avulla.

Mitä teen Windowsilla?

Teen lähinnä erilaisia toimistotöitä Tel Avivista käsin. Työtehtäviini kuuluvat hakemusten kirjoittaminen kansainvälisille rahastoille ja muille apurahoja antaville tahoille kuten suurlähetystöille, uusien mahdollisten rahoittajien etsiminen järjestölle, julkisille yleisölle tarkoitettujen kierrosten järjestäminen sekä uusien vapaaehtoisten rekrytoiminen. Esimerkiksi reissumme Nablusiin ja Balatan pakolaisleirille oli Windowsin järjestämä. Järjestö hyödyntää harjoittelijoita hallinnollisissa tehtävissä ja palkkaa paikallisia ohjaajia ja kääntäjiä projektien toteuttamiseen. Minun lisäksi harjoittelijoita on ollut Yhdysvalloista, Saksasta, Espanjasta, Ranskasta, Italiasta, Briteistä ja Turkista.

Juhlimassa kutakuinkin onnistunutta toimiston muuttoa.

Tämän hetken haasteita rauhanjärjestölle

Israelilaisen ja palestiinalaisen rauhanliikkeen toiminta on muuttunut vaikeammaksi. Se johtuu viime vuosina lisääntyneestä alueellisesta epävakaudesta ja epävarmuudesta sekä koventuneista asenteista, jotka kumpuavat epäluuloista. Poliittiseen rauhanprosessiin suhtaudutaan niin israelilaisten kuin palestiinalaisten keskuudessa pessimistisesti pitkään jatkuneen umpikujan vuoksi. Tämä sekä poliittisen retoriikan koventuminen ovat vähentäneet kansalaisjärjestöjen tilaa toimia. Israelin uskonnollis-kansallismielinen hallitus onkin viime vuosina pyrkinyt vähentämään maanpettureina näkeviensä järjestöjen toimintaa lainsäädännöllä, sekä julkisilla lynkkauskamppanjoilla. Tämän lisäksi pääosin ulkomailta saatavaa rahoitusta on yhä vähemmän saatavilla, sillä useat rahoittajat ovat siirtäneet toimintansa muualla eskaloituneiden kriisien hillitsemiseen.

Entä seuraavaksi? 

Harjoittelun lisäksi olen työstänyt graduani, joten tekemisestä ei ole tällä reissulla ollut puutetta. Kuten Saara totesi, tuntuu että aika on kulunut todella nopeasti ja tuntuu hiukan omituiselta, että olen ollut Israelissa kesästä saakka. Ensi kesänä palaan Israeliin ja Palestiinaan, sillä tulen työskentelmeään Kirkon Ulkomaanavulla ihmisoikeustarkkailijana. Se tuntuu olevan yllättävänkin lähellä, erityisesti kun palaamme Suomeen pimeän alkutalven päätyttyä.

Windows ottaa vastaan yksityisiä lahjoituksia täältä.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
2 kommenttia
 1. Vastaa

  Award

  25.5.2020

  Wish you had more posts just like this one… #goodstuff

 2. Vastaa

  Dong Van Raalte

  31.10.2020

  Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told
  used too be a leisure account it. Glance advanced to far delivered agreeable
  from you! However, how can we communicate?

JÄTÄ KOMMENTTI