Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?
Elämää Israelissa

Hanukka, joulu vai uusi vuosi?

on 23.12.2017


Emme tienneet mitä odottaa, kun tajusimme viettävämme tämän joulukuun ja joulun Israelissa. Juhlimme ensimmäistä kertaa hanukkaa, jonka juhliminen loppui juuri tällä viikolla. Hanukkaa juhlittiin kahdeksan päivää, eli pitkään ja näyttävästi. Menorah-kynttelikköjä näkyi kaikkialla, lähisynagogassamme laulu raikasi ja meillä oli töissäkin hanukka-juhlat. Päiväkodin juhlissa leikimme dreidel-hyrrillä, lauloimme hanukka-teemaisia lauloja yhdessä perheiden kanssa ja söimme perinteisiä juhlaherkkuja.

Hanukka nousi välittömästi ruokiensa puolesta yhdeksi lempijuhlistani. Hanukka keskittyy lähinnä latke-perunapiirakoihin ja donitseihin – mutta millaisiin donitseihin! Perinteinen hanukka-donitsi muistuttaa aika tavalla suomalaista vadelmahillomunkkia, mutta paikallinen kahvilaketju julkaisee joka vuosi hanukan aikaan uuden valikoiman mitä upeampia (ja epäterveellisimpiä) munkkeja. Kuten Suomessakin juhlapyhien jälkeen, hanukan jälkeen kuntosalillani oli tavallista enemmän porukkaa sulattelemassa hanukka-kiloja.


Kalenterista varmistimme, että molemmilla on jouluaattona ainakin työpäivä tiedossa. Juutalaisessa valtiossa eletään juutalaisen kalenterin mukaan, eikä jouluaatto ole vapaapäivä. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen joulu, jonka vietämme velvollisuuksien parissa. Istanbulissa asuessamme Severillä oli jouluaattona tentti, itse koristelin kotona sen aikaa pipareita (joita turkkilaiset kämppiksemme maistoivat ensimmäistä kertaa ja ihastuivat välittömästi!) Turkissa ei varsinaisesti juhlita joulua, vaan uutta vuotta, mutta joulurekvisiitta on silti hyvinkin samanlaista kuin Suomessa poroineen, kuusineen ja lahjapaketteineen. Omana twistinsä uuden vuoden juhlintaan tuo se, että Turkissa uuden vuoden juhlinnoissa tulisi käyttää punaisia alusvaatteita hyvän onnen takaamiseksi seuraavalle vuodelle.

Betlehemissä, Jeesuksen kotinurkilla, joulua vietetään varmasti hyvinkin koristeellisesti ja hurmioituneesti. Ajattelimme, että joulukoristeita nyt ei varmaankaan ainakaan ole, ainakaan Tel Avivissa. Tel avivissa joulukoristeita onkin näkynyt vähemmän kuin esimerkiksi Istanbulissa (!) mutta toki niitä löytyy. Tämä johtuu varmasti osittain siitä, että Israelin juutalaisissa on paljon venäläisiä, jotka juhlivat uuden vuoden juhlaa, Novy Godia. Juhla ei ole uskonnollinen, joten se on hyväksytty myös Israelissa, vaikka monet elementit ainakin suomalainen yhdistää jouluun. On joulupukki, kuusi ja lahjoja. Ihmiset käyttävät kasuaalisti tonttulakkeja kadulla kulkiessaan, ja varsinkin pienet lapset puetaan tonttuvaatteisiin.Tel Avivissa tonttulakkeja ei ole niinkään näkynyt, vielä. Tunnin matkan päässä olevassa, Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Haifassa kyllä senkin edestä! Tonttulakkeja vilisi kaikkialla ja ihmiset olivat pukeutuneet talvifiiliksissä karvareunuksellisiin takkeihin ja myssyihin, joille ei kuitenkaan +15 asteen lämpötilassa ollut varsinaista tarvetta. Haifassa asuu paljon kristittyjä, joten siellä oli valoja, koristeita ja jouluteemaisia kauppoja niin, että suomalaista alkoi jo ahdistaa krääsän määrä.

Varsinainen joulutunnelma Haifassa syntyi jostakin aivan muusta. Usein täällä muslimien ja juutalaisten kanssakäyminen ei ole kovin näkyvää tai arkipäiväistä, joten ilahduimme todella eksyessämme vahingossa monikulttuuriselle joulutorille. Joulutorilla kaikki olivat sulassa sovussa:niin juutalaiset, muslimit kuin kristitytkin söivät erilaisia paikallisia herkkuja hanukka-munkeista arabiherkkuun künefeen, sovittelivat tonttulakkeja ja kuuntelivat musiikkiesityksiä. Koska juhlia on kolme – hanukka, joulu ja uusi vuosi – samoihin aikoihin, voivat ne parhaimmillaan sekoittua rinnakkain, limittäin ja sekaisin. Hyvää valon juhlaa kaikille!


Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
2 kommenttia
 1. Vastaa

  Jael

  23.12.2017

  Hauska postaus:) Vau,olipa tuolla alimmassa kuvassa, Wadi Nisnasissa, paljon väkeä:) En ole ollut tuossa joulu&hanukka&ym. tapahtumassa, mutta muuten tuo alue on tosi mielenkiintoinen. Hyvää joulua teille:)

  • Vastaa

   saaranjaseverintie

   27.12.2017

   Kiitos Jael! Vitsit Wadi Nisnashan sen alueen nimi olikin, mä pohdiskelin että mikäköhän se mahtoi olla 🙂 Kannattaa vaikka ensi vuonna mennä käymään tapahtuman aikaan, oli muistaakseni nimeltään englanniksi ja hepreaksi “juhlien juhla” 🙂

JÄTÄ KOMMENTTI