Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?

Saamme soiton iltapäivällä eräältä kontaktilta, joka kertoo että sotilaat ovat saapumassa hänen kyläänsä puskutratkorin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä että jonkun koti on pian kasa kiviä ja sementtiä. Kodin tuhoaminen suoritetaan pitkän kokemuksen ja ammattitaidon tuomalla tehokkuudella: miehitettyjen alueiden upseeri, siviilihallinnon esikunnasta tullut, käskee sotilaansa poistamaan talon asukkaat ja estämään kyläläisten pääsyn purettavan rakennuksen läheisyyteen. Tämän jälkeen yksityisen talonpurkufirman työntekijät kantavat perheen omaisuuden ulos talosta. Jääkaappi, patja, hella, piironki, peitto, vaatekaappi, kasa tyynyjä ja peittoja muodostuvat kaatopaikaksi talon viereen. Yksinkertaisen rakennuksen jyrääminen ei tuota ongelmaa panssaroidulle puskutraktorille, jota israelilaiset kutsuvat irvokkaalla lempinimellä ”nallekarhu”. Saapuessamme paikalle näemme siviilihallinnon käyttämän valkoisen jeepin poistuen kylään johtavalta hiekkatieltä etelään esikuntaa kohti menevälle valtatielle.

Erään perheen omaisuus.

Kylän lapset leikkivät raunoilla aivan kuin se olisi mikä tahansa leikkipaikka.

Perheen isä oli muiden kyläläisten tavoin meitä vastassa kun saavuimme paikalle. Hänen kasvoillaan ei ollut kyyneleitä, eikä niiltä paistanut järkytys: tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hänen kotinsa oli tuhottu ja hän tiesi ettei se luultavasti olisi myöskään viimeinen kerta. Palestiinalaiselle yhteisöhengellä ja vieraanvaraisuudella ei tunnu olevan rajoja kun kyläläiset tarjosivat kaikille paikalle oleville kahvit. Kirjasimme ylös silminnäkijöiden todistukset, otimme kuvat raportointia varten ja soitimme YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimistoon, sekä kylää avustavalle lakimiehelle.

Lainsäädännön villi länsi

Israel käyttää erilaisia perusteita ja keinoja palestiinalaisten rakennusten purkamiseen. Yleisin nimetty syy ton rakennusluvan puute. Rakentaakseen minkäänlaista infrastruktuuria, palestiinalaiset jotka asuvat Oslon 1995 solmitun rauhansopimuksen mukaisesti ”C-alueella”, tarvitsevat luvan Israelin sotilashallinnolta rakentaakseen uusia rakennuksia. C-alue käsittää 72-74% koko Länsirannan pinta-alasta. Oslon sopimus jakoi Länsirannan kolmeen hallinnolliseen alueeseen.
A-alueet tulivat rauhansopimuksen yhteydessä perustetun Palestiinan aluehallinnon täyteen alaisuuteen.
B-alueiden siviiliasiat tulivat Palestiinan aluehallinnon alaisuuteen samalla kun sen turvallisuusasiat olisivat palestiinalaisten ja israelilaisten yhteishallinnassa.
Sekä C-alueeseen joka säilyi Israelin sotilashallinnon alaisena.

Tämän sillisalaatin oli tarkoitus olla väliaikainen, muutaman vuoden kestävä kompromissi, joka päättyisi Palestiinan kansallisvaltion perustamiseen. Toisin kuitenkin kävi: Palestiinan valtion perustamista ollaan odotettu jo yli kaksikymmentä vuotta ja samalla sanasta ”Oslo” on tullut yleinen kirosana palestiinalaisten keskuudessa.

George W. Bush totesi aikoinaan hänelle epätyypillisen osuvasti, että reikäjuustosta on hankala muodostaa valtiota.

Lainopillista tukea tuhoamisten uhreille antavan Norjan pakolaisavun mukaan 99% lähetetyistä palestiinalaisten rakennuslupahakemuksista C-alueella saa kielteisen vastauksen. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa palestiinalaisten rakentamista taloista ovat jatkuvan purku-uhan alla. Kaikkia ”laittomia” raknnuksia ei kuitenkaan pureta, vaikkakin ne pidetään jakuvat tuhoamismääräyksen uhan alla. Israelilaisen ihmisoikeusjärjestö Bt’Selemin mukaan vuodesta 2006 tähän vuoteen saakka Israel on tuhonnut yli 1300 kotia, joka on jättänyt yli kuusi tuhatta ihmistä kodittomaksi. Näistä noin puolet ovat lapsia. Tuhoamispolitiikan taustalla on Israelin politiikkojen intressit laajentaa siirtokuntia palestiinalaisten asuttamille alueille, tai käyttää talojen tuhoamisia kollektiivisena rankaisuna tai pelotteena paikalliselle väestölle.

Länsiranta on täynnä valmistumattomia taloja joilla on ns. “työnestomääräys”, kieltämässä rakentamisen jatkamisen. Jossain sitä on kuitenkin asuttava ja tässäkin rakennuksessa asuu seitsemänhenkinen perhe. Edessä olevat pelti ja kivikasa ovat Israelin viranomaisten purkama lammasnavetta.

Koska Länsiranta ei ole osa mitään valtiota, on se lainsäädännöltään ja toimeenpanoltaan sekamelska eri lakijärjestelmiä ja auktoriteetteja. Virallinen peruste tuhoamisille on useimmiten Israelin pyhä lehmä, eli ”turvallisuus” (jonka merkitystä voidaan vääntää aina tarpeen mukaan), jonka perusteella Israel voi pakkolunastaa maata esimerkiksi sotilaskäyttöön. Talojen tuhoamisen kannalta Israelin sotilashallinto hyödyntää erilaisia lakipykäliä niin sotilaslaista, 1950-1960-lukujen Jordanian vallan aikaisista laeista, 1920-1940-lukujen Brittimandaatin lainsäädännöstä, kuin jopa 1800-luvun Osmanien imperiumin maankäyttöä käsittelevästä laeista. Lakeja käytetään maanomistuksen siirtämiseen. 

Esimerkiksi estettyään ensin palestiinalaisten maanviljelijöiden pääsyn omalle maalleen, Israelin viranomaiset voivat hyödyntää Osmanien säätämää ”Kukon Kieku”-lakia, jonka perusteella kolme vuotta käyttämättömänä ollut viljelysmaa voidaan siirtää valtion omistukseen. Perheet jotka ovat kykeneet säilyttämään todistukset maanomistuksestaan usealta sukupolvelta aina Osmanien aikojen ensinmäisistä maanmittauksista saakka on kaikkein vahvin asema tässä hämmentävässä ja epäoikeudenmukaisessa järjestelmässä.

Elämä raunoiden keskellä on jatkuvaa taistelua oman olemassaolon puolesta.

Palestiinalaisilla on kuitenkin myös oikeus valittaa päätöksistä Israelin oikeusjärjestelmässä. He aika ajoin myös voittavat oikeustapauksia. Useat järjestöt kuten JLAC, Norjan pakolaisneuvosto ja Al-Haq antavat lainopillista tukea sitä tarvitseville palestiinalaisille.

Olemassaolo vastarintana

Kotinsa menettänyt perhe ei aio luovuttaa, vaan aikovat rakentaa kotinsa uudelleen ja jatkaa elämäänsä. Tämä sama uhmakkaalta vaikuttava asennoituminen valtavia vastoinkäymisiä vasten näkyy kaikkialla Länsirannalla. Rakentamalla kotejaan, viljellessä maataan, laiduntaessa karjaansa ja jatkamalla elämäänsä ihmiset protestoivat miehitystä vastaan. Näkyvänä esimerkkinä voidaan nostaa Khan al-Ahmar, jossa paikallinen yhteisö aloitti koulunsa tällä viikolla kesälomista huolimatta protestiksi kylän tuhoamispäätöstä vastaan.

Rakentaminen ja elämisen jatkaminen miehityksen alla vaatii valtavaa sisukkuutta ja uskoa elämän voittoon.


Lahjoita ja auta 

Haluan vielä painottaa, että tekstissä esitetyt väitteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä edusta ohjelmassa mukana olevien järjestöjen kantaa.

Paras tapa edistää ihmisoikeuksien toteutumista alueella, sekä rauhanomaisen ratkaisun löytymistä on lahjoittaa rahaa paikalliselle kansalaisyhteiskunnalle.
Tässä joitain valitsemiani järjestöjä jotka ottavat vastaan lahjoituksia yksityisiltä ihmisiltä:

Bt’selem
Israelilainen järjestö joka dokumentoi Länsi-Rannalla tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia ja pyrkii edistämään israelilaisten ihmisten tietoisuutta ja ymmärrystä Länsi-Rannan miehityksen seuraksista.

Coalition of Women for Peace

Israelilaisten rauhaa ajavien naisjärjestöjen katto-organisaatio, joka tuo yhteen israelilaisia ja palestiinalaisia rauhaa rakentavia naisia.

Defence for Children International in Palestine

Edistää lasten oikeuksia ja antaa lainopillista tukea sitä tarvitseville lapsiperheille.

Interfaith Encounter Association 

Uskontojen välisen kohtaamisen järjestö tukee Israelin eri uskontojen välistä rinnakkaiseloa ohjatuin tapaamisin ja ymmärrystä lisäävien tapahtumien ja kampanijoiden kautta.

Holy Land Trust

Väkivallattomaan toimintaan perustuva järjestö. Tukee rauhan ja konfliktintutkimusta, sekä pyrkii lisäämään nuorison ja naisten roolia rauhan rakentajina.

The New Israel Fund

Rahoittaa demokratiaa ja rauhaa edistäviä kansalaisjärjestöjä israelissa.

Israel-Palestine: Creative Regional Initiatives

Israelilais-palestiinalainen rauhan edistämiseen keskittynyt ajatushautomo.

Wi’Am Conflict Transformation Centre

Palestiinalainen rauhanvälitykseen ja konfliktien ratkaisuun keskittynyt järjestö, joka pyrkii edistämään myös väkivallatonta kansalaistoimintaa.

Windows – Channels for Communication

Nuorisotyöhön keskittyvä Windows järjestää tapaamisia israelilais- ja palestiinalaisnuorten välillä sekä tekee yhteistyötä israelilaisten koulujen kanssa, pyrkien editämään eri kansanosien välistä yhteiseloa.

Women’s Centre for Legal Aid and Action

Palestiinalainen naisjärjestö pyrkii edistämään naisten oikeuksia lainsäädännössä. Tukee palestiinalaisnaisia oikeudellisisa asioissa.

Wings of Hope for Trauma

Palestiinalaisjärjestö joka auttaa traumoista kärsiviä ihmisiä terapialla, sekä pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuuttaa mielenterveysongelmista ja niiden hoidosta.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
2 kommenttia
 1. Vastaa

  MatkaMartta

  23.7.2018

  Nyt vasta huomasin, että blogi jatkuukin Israelista. Olipa mielenkiintoista lukea, tällainen työ ei ollut minulle, kuten varmaan monelle muullekaan kovin tuttu. Tärkeää työtä teette!

  • Vastaa

   saaranjaseverintie

   5.8.2018

   Kiitos palautteesta! 🙂 Turkkiin on kyllä ikävä mutta tie vei nyt tänne joksikin aikaa. Mukavaa lukea sunkin blogia! -Saara

JÄTÄ KOMMENTTI