Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?

Yksi tehtävistämme ihmisoikeustarkkailijoina on erilaisten uhattuna olevien ryhmien tai henkilöiden saattaminen vaarallisilla alueilla. Vaarallisia alueita voivat olla esimerkiksi väkivaltaisten siirtokuntien läheisyys tai alue, jossa on poikkeuksellisen paljon sotilaita. Ideana tässä on se, että olemalla läsnä kansainväliset ihmisoikeustarkkailijat voivat tiedottaa laajaa yleisöä mahdollisista rikkeistä. Tämä taas vaikuttaa paikalla olevien toimijoiden, kuten sotilaiden  käytökseen. Käytännössä saattotehtävistä suurin osa tehdään joko koululaisten kanssa joiden koulumatka on syystä tai toisesta riskialtis, tai esimerkiksi lammaspaimenien kanssa alueilla joissa heidän tai heidän karjansa turvallisuus ovat uhattuina.

Meno kuin Stockmanin hulluilla päivillä.

Paimenia ja rosvoja

Saavumme paimenen luo illansuussa, kun auringonvalo alkaa muuttaa taivaan väriä kirkkaan sinisestä lämpimän kellertäväksi. Ilma ei ole enää tasaisen paahtavaa niinkuin suomalaisessa talvea varten rakennetussa kerrostaloyksiössä helleaallon aikaan, vaan lämpötila alkaa olla myös ihmisasutukselle sopivaa. Paimenet vievät karjaansa laiduntamaan kaksi kertaa päivässä: aikaisin aamulla auringon noustessa ja illalla sen laskeutuessa. Paksuin villoin varustautuneet lampaat ja vuohet eivät myöskään ole virkeimmillään päiväsaikaan vaan viettävät monien kyläläisten tapaan siestaa kuumimpien tuntien aikana.

Tamperelainen hipsteri lammaspaimenena.

Paimen, jonka mukaan lähdemme, on nuori perheenisä joka asuu kylänsä raja-alueella kukkulan laella kaikkein lähimpänä sen päällä sijaitsevaa siirtokuntaa. Kyseinen alue tunnetaan väkivaltaisista siirtokuntalaisista, jotka tekevät ilkivaltaa ja väkivaltaa sitä ympäröivissä palestiinalaiskylissä. Paimen joutui puoli vuotta sitten raa’an hyökkäyksen kohteeksi, kun joukko siirtokuntalaisia pahoinpiteli hänet, tappoi paljain käsin viisi lammasta ja varasti noin kolmekymmentä. Mies valitti asiasta Israelin sotilashallinnolle, mutta mitään ei tapahtunut eikä hän liioin ole saanut menetyksistään minkäänlaista kompensaatiota. Siirtokuntaa vartioivalta sotilasyksiköltä paimen ei liiemmin ole saanut koskaan apua siirtokuntalaisten häiritessä häntä, ja tämän vuoksi sotilaiden tuoma turvallisuus ei vaikutakaan olevan kaikille alueen asukkaille tarkoitettua.

Tapauksen jälkeen paimen on joutunut pienentämään laidunnusaluetta väkivallan pelossa, ja tämä taas vaikeuttaa hänen elinkeinonsa harjoittamista. Lähdemme liikkeelle ja tulemme kukkulan länsipuolelle. Vastakkaiselle kukkulalle ajaa valkoinen lava-auto ja pysähtyy keskelle tietä, ja autossa oleva mies katsoo kiikareilla meidän suuntaamme. Paimen kertoo että sama auto tulee joka ilta seuraamaan hänen paimennustaan. Joskus siirtokuntalaiset saattavat tulla ja kieltää häntä menemästä joillekin maa-alueille. Hän kuitenkin sanoi uskaltavansa edetä meidän kanssamme pidemmälle kuin hän normaalisti menisi.

Lampaita ja sotilaita

Toisessa osassa Länsirantaa, kylässä joka sijaitsee Jordanianlaakson vieressä, miehitys asettaa toisenlaisilla tavoilla ongelmia paimenille. Ennen miehitystä paimenet Jordanianlaakson länsipuolella laidunsivat karjaansa vuodenajan mukaisesti aina ylängöltä alas joelle saakka ja käyttivät myös laakson hedelmällistä maaperää viljelyyn. Vuonna 1967 alkaneen sotilasmiehityksen jälkeen Jordanianlaakso on aluestrategisen merkityksen vuoksi militarisoitu suurilta osin. Monet palestiinalaiset maanviljelijät ja paimenet menettivät maansa kun Israelin armeija otti käyttöönsä maa-alueita laaksosta.

Paimentolaisuuteen opitaan pienestä iästä saakka.

Perhe jonka mukana lähdemme aamulla lampaiden kanssa paimennusreissulle on huolissaan tulevaisuudestaan. Ajan myötä he ovat joutuneet pienentämään laidunnusaluettaan ja siirtymään yhä lännemmäksi. Armeija suorittaa laaksossa jatkuvasti suuria sotilasharjoituksia. Joskus he tulevat myös perheen talon lähelle, viimeeksi vain muutama päivä sitten, kun armeijan yksikkö oli osana harjoitustaan tunkeutunut perheen talon sisälle ja tekivät ratsian taloon.

Pari vuotta sitten Israelin sotilashallinto tuhosi perheen lammasnavetan, sillä sen katsottiin olevan laiton rakennus. Perhe onnistui kuitenkin saamaan apua ranskalaiselta ACTED-järjestöltä joka rakennutti EU-rahoilla uuden navetan vanhan tilalle. Uusi navetta kuitenkin koki saman kohtelun kuin vanha, ja sai purkamismääräyksen sotilashallinnolta. Paikallisen lainopillista apua antavan järjestön avulla tuhoamismääräyksen toimeenpano kuitenkin jäädytettiin ja navetta on pysynyt paikallaan – ainakin toistaiseksi.
Perheenisän serkun keskeneräinen talo, joka on osa pihapiiriä, on rakennusestomääräyksen alaisuudessa, mutta tämän yhdeksänhenkinen perhe asuu kuitenkin talon valmistuneessa kellarikerroksessa. Viime aikoina sotilaat ovat alkaneet rajoittaa paimenten liikkeitä ja paimenet pelkäävät myös lisääntyvää siirtokuntalaisten toimintaa alueella.

Edessä oleva peltikasa on tuhottu navetta ja takana oikealla ACTEDin rakennuttama uusi suoja.

Aasin varsa jolla on 80-luvulta tuttu otsatukka-permanentti kampaus.

Lähdemme aamulla aikaisin liikkeelle kun aurinko värjää kukkulat pastellin väreillä ja astumme hiekkatielle: kuvia suoraan pyhistä kirjoista. Tapaamme muita samasta ja naapyrikylästä tulleita paimenia jotka ovat ilmeisen iloisia nähdessään ulkomaalaisia kotikulmillaan. He näyttävät meille kyläläisten rakentaman hiekkatien peltojen takana, jonka Israelin viranomaiset hajottivat pari viikkoa sitten – syynä tietenkin rakennusluvan puute. Päivä päätetään ”paimentolaislounaalla”, eli nuotiolla grillatulla kanalla, tuoreella jugurtilla ja arabialaisella kahvilla oliivipuun varjossa.

Simppeli mutta loistava kesäluonas.

Tulee mieleen Suomen kesäfestivaalien olutteltat helleaallon aikana.

 


Lahjoita ja auta 

Haluan vielä painottaa, että tekstissä esitetyt väitteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä edusta ohjelmassa mukana olevien järjestöjen kantaa.

Paras tapa edistää ihmisoikeuksien toteutumista alueella, sekä rauhanomaisen ratkaisun löytymistä on lahjoittaa rahaa paikalliselle kansalaisyhteiskunnalle.
Tässä joitain valitsemiani järjestöjä jotka ottavat vastaan lahjoituksia yksityisiltä ihmisiltä:

Bt’selem
Israelilainen järjestö joka dokumentoi Länsi-Rannalla tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia ja pyrkii edistämään israelilaisten ihmisten tietoisuutta ja ymmärrystä Länsi-Rannan miehityksen seuraksista.

Coalition of Women for Peace

Israelilaisten rauhaa ajavien naisjärjestöjen katto-organisaatio, joka tuo yhteen israelilaisia ja palestiinalaisia rauhaa rakentavia naisia.

Defence for Children International in Palestine

Edistää lasten oikeuksia ja antaa lainopillista tukea sitä tarvitseville lapsiperheille.

Interfaith Encounter Association 

Uskontojen välisen kohtaamisen järjestö tukee Israelin eri uskontojen välistä rinnakkaiseloa ohjatuin tapaamisin ja ymmärrystä lisäävien tapahtumien ja kampanijoiden kautta.

Holy Land Trust

Väkivallattomaan toimintaan perustuva järjestö. Tukee rauhan ja konfliktintutkimusta, sekä pyrkii lisäämään nuorison ja naisten roolia rauhan rakentajina.

The New Israel Fund

Rahoittaa demokratiaa ja rauhaa edistäviä kansalaisjärjestöjä israelissa.

Israel-Palestine: Creative Regional Initiatives

Israelilais-palestiinalainen rauhan edistämiseen keskittynyt ajatushautomo.

Wi’Am Conflict Transformation Centre

Palestiinalainen rauhanvälitykseen ja konfliktien ratkaisuun keskittynyt järjestö, joka pyrkii edistämään myös väkivallatonta kansalaistoimintaa.

Windows – Channels for Communication

Nuorisotyöhön keskittyvä Windows järjestää tapaamisia israelilais- ja palestiinalaisnuorten välillä sekä tekee yhteistyötä israelilaisten koulujen kanssa, pyrkien editämään eri kansanosien välistä yhteiseloa.

Women’s Centre for Legal Aid and Action

Palestiinalainen naisjärjestö pyrkii edistämään naisten oikeuksia lainsäädännössä. Tukee palestiinalaisnaisia oikeudellisisa asioissa.

Wings of Hope for Trauma

Palestiinalaisjärjestö joka auttaa traumoista kärsiviä ihmisiä terapialla, sekä pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuuttaa mielenterveysongelmista ja niiden hoidosta.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT

JÄTÄ KOMMENTTI