Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Väkivallan kierre - Saaran ja Severin tie Väkivallan kierre - Saaran ja Severin tie
Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?

Kauhujen muistomerkillä

Jerusalemin holokaustimuseo Yad Vashem on vaikuttava arkkitehtuurinen kokonaisuus. Museo on toisaalta tutkimusinstituutti, joka tallentaa, arkistoi ja tutkii holokaustin historiaa, mutta se on myös monumentti joka pitää yllä muistoa tästä yhdestä maailmanhistorian synkimmästä hetkestä. Hertzl-kukkulalle, noin kahdeksansadan metrin korkeudelle rakennettu Moshe Safdien suunnittelema muistomerkki koostuu holokaustin uhreille rakennetuista patsaista ja rakennelmista, sekä kukkulan läpi prismaksi muodostetusta tunnelista joka toimii päänäyttelynä museolle. Pimeällä tunnelilla on symbolinen funktio: se kuvastaa Euroopan juutalaisten kokemaa painajaista edeten vuosisadan alun yleisestä juutalaisvihasta natsien harjoittamaan juutalaisten eristämispolitiikkaan ja systemaattiseen syrjintään, johtaen lopulta pakkosiirtoihin, väkivaltaan ja natsijohdon kammottavaan ”viimeiseen ratkaisuun”. Koska Yad Vashem on yksi Israelin kansallismuseoista, tarina kiedotaan luonnollisesti yhteen valtion synnyn kanssa, johon sillä todella on historiallinen seuraussuhde, kun Euroopasta pakoon lähteneille juutalaisille siionistien projekti tarjosi varteenotettavan ja ainoan mahdollisuuden perustaa elämänsä uudelleen.

Graffiti 19-vuotiaasta Yaser Samir Amirista Palestiinalaisen pakolaisleirin seinällä.

Näyttely päättyy kansallisen kertomuksen alkuun: tunnelin päässä oleva valo osoittautuu kukkulan pohjoispuolelta avautuvaksi kauniiksi näköalaksi kesäauringon valaisemaan valkoisten talojen täyttämään laaksoon. Näkymä kuvastaa uuden elämän alkua juutalaisille Israelin valtion synnyttyä. Valveutunut museokävijä tai palestiinalainen näkee kuitenkin maiseman eri tavalla, sillä idyllisen maiseman alle on haudattu Deir Yassimin arabikylä joka on yksi kylistä jotka juutalaiset Stern Gang ja Irgun-miliisiryhmät tuhosivat täysin vuoden 1948 Israelin itsenäisyyssodassa, tappaen noin 140 miestä, naista ja lasta. Palestiinalaisille vuoden 1948 sota kantaa nimeä ”Nakba”, eli katastrofi, jolloin noin 700 000 palestiinalaista nykyisen Israelin alueelta pakenivat kodeistaan ympäröiviin arabimaihin. Tapahtumien traagisuutta lisää se, että monet veritekoja suorittaneista sotilaista olivat itse holokaustin uhreja. Monet siionistiarmeijassa taistelleista juutalaisista olivat itse pakolaisia euroopasta ja kauhedet oikeutettiin sillä, että ne olivat välttämättömiä juutalaisen kansallisvaltion perustamisen kannalta.

1948 sodan aikana evakuoidun ja tuhotun Haifan lähellä sijaitsevan kristityn palestiinalaiskylän asukkaat ja heidän jälkeläisensä ovat taistelleet oikeudestaan muuttaa takaisin kotiinsa aina sodan päättymisestä saakka.

Hautakivi hautausmaalla Betlehemissä jonka päälle ollaan sidottu “kefiyah”, palestiinalainen huivi josta on tullut kansallisen identiteetin tunnus.

Poika ja kirves

Tapaamme perheen jonka poika kuoli kolme yötä sitten. 17-vuotias Tariq oli hiljainen ja kohtelias nuori mies vaatimattomasta perheestä. Tariqin 13-vuotiaan veljen silmät olivat poissaolevat kun hän toivotti meidät tervetulleeksi heidän perheensä kotiin ja hänen isänsä oli niinikään yhä shokissa. Äiti vastasi myöntäväksi kun kysymme häneltä tarvitseeko hänen perheensä mahdollisesti ulkopuolista apua psykologisiin terveysongelmiin.

Kaikki olivat järkyttyneitä siitä mitä oli tapahtunut: Tariq oli illansuussa kadonnut kylästä, tunkeutunut läheisen siirtokunnan sisään kirveen kanssa ja hyökännyt kolmen siirtokuntalaisen kimppuun tappaen heistä yhden, ennen kuin siirtokunnan vartija ampui tämän kuoliaaksi. Poika oli jättänyt Facebook-seinälleen viestin, jossa hän purkaa vihaansa Israelia sekä Palestiinan aluehallintoa kohtaan. Israelin armeija luokitteli teon terroristihyökkäykseksi, joka tarkoitti sitä, että tekijän perheen talolle tultiin antamaan välitön purkumääräys rangaistuksena heidän poikansa verityöstä. Tieto tapahtuneesta levisi nopeasti ympäröiviin kyliin, joissa muut vihaiset ja turhautuneet palestiinalaisnuoret kokosivat rakennusjätteestä ja kumirenkaista barrikaadeja ottaakseen vastaan taloa kohti saapuvat panssariajoneuvot. Kymmenen ihmistä loukkaantuu kumiluodeista ja kyynelkaasusta ennen kuin kolonna pääsee kohteeseensa: maalariperheen pienelle betonista rakennetulle nelihuoneiselle asumukselle. Sotilaat sitovat Tariqin veljen kädet ja ottavat tämän kuulusteltavaksi: ”Tiedätkö mitä veljesi on tehnyt?” ”Onko isälläsi ja veljelläsi ollut riitoja?” ”Mitä osaat sanoa veljesi ystävistä?”. He poraavat taloon reikiä mitatakseen sen tulevaa purkutoimenpidettä varten ja lähtevät.

Kuvia palestiinalaisista “marttyyreistä”, eli palestiinalaisista jotka kuolivat konfliktin uhreina eri yhteyksissä. Marttyyrikultti luo merkityksen mielettömille kuolemille, joita Israelin ja Palestiinan välinen konflikti aiheuttaa.

Äänipommi- ja kyynelkaasuhylsyjä ripustettuna sähkölangalle eräässä kylässä jossa armeija tekee säännöllisin väliajoin ratsioita ja talonvaltauksia. Kylän lapset elävät jatkuvan stressin alla, sillä läheisestä siirtokunnasta tehdään niinikään säännöllisin väliajoin ilkivaltaa. Naapurikylässä nuori palestiinalaisperhe paloi hengiltä kolme vuotta sitten kun siirtokuntalaiset heittivät yöllä polttopullon talon ikkunasta sisään.

”Turvallisuustoimenpiteen” tarkoitus on ennaltaehkäistä väkivaltaa israelilaisia vastaan, mutta se johtaa päinvastoin pelon ja vihan kierteen uusiutumiseen. Palestiinalaisessa kulttuurissa perhe on kaikki kaikessa, mutta perustaakseen perheen nuori mies tarvitsee työn ja rahaa, jota ei ole usein tarpeeksi hänen kotiseudullaan, sekä talon tai asunnon, joiden rakentamiseen on lähes mahdotonta saada lupaa. Monet vanhemman polven ihmiset ovat huolestuneita nuorison tulevaisuudesta: Työttömyys, rajoitetut mahdollisuudet ja ympäröivä poliittinen konflikti saattaa purkautua väkivaltaisesti lähitulevaisuudessa jälleen kerran.


Lahjoita ja auta 

Haluan vielä painottaa, että tekstissä esitetyt väitteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä edusta ohjelmassa mukana olevien järjestöjen kantaa.

Paras tapa edistää ihmisoikeuksien toteutumista alueella, sekä rauhanomaisen ratkaisun löytymistä on lahjoittaa rahaa paikalliselle kansalaisyhteiskunnalle.
Tässä joitain valitsemiani järjestöjä jotka ottavat vastaan lahjoituksia yksityisiltä ihmisiltä:

Bt’selem
Israelilainen järjestö joka dokumentoi Länsi-Rannalla tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia ja pyrkii edistämään israelilaisten ihmisten tietoisuutta ja ymmärrystä Länsi-Rannan miehityksen seuraksista.

Coalition of Women for Peace

Israelilaisten rauhaa ajavien naisjärjestöjen katto-organisaatio, joka tuo yhteen israelilaisia ja palestiinalaisia rauhaa rakentavia naisia.

Defence for Children International in Palestine

Edistää lasten oikeuksia ja antaa lainopillista tukea sitä tarvitseville lapsiperheille.

Interfaith Encounter Association 

Uskontojen välisen kohtaamisen järjestö tukee Israelin eri uskontojen välistä rinnakkaiseloa ohjatuin tapaamisin ja ymmärrystä lisäävien tapahtumien ja kampanijoiden kautta.

Holy Land Trust

Väkivallattomaan toimintaan perustuva järjestö. Tukee rauhan ja konfliktintutkimusta, sekä pyrkii lisäämään nuorison ja naisten roolia rauhan rakentajina.

The New Israel Fund

Rahoittaa demokratiaa ja rauhaa edistäviä kansalaisjärjestöjä israelissa.

Israel-Palestine: Creative Regional Initiatives

Israelilais-palestiinalainen rauhan edistämiseen keskittynyt ajatushautomo.

Wi’Am Conflict Transformation Centre

Palestiinalainen rauhanvälitykseen ja konfliktien ratkaisuun keskittynyt järjestö, joka pyrkii edistämään myös väkivallatonta kansalaistoimintaa.

Windows – Channels for Communication

Nuorisotyöhön keskittyvä Windows järjestää tapaamisia israelilais- ja palestiinalaisnuorten välillä sekä tekee yhteistyötä israelilaisten koulujen kanssa, pyrkien editämään eri kansanosien välistä yhteiseloa.

Women’s Centre for Legal Aid and Action

Palestiinalainen naisjärjestö pyrkii edistämään naisten oikeuksia lainsäädännössä. Tukee palestiinalaisnaisia oikeudellisisa asioissa.

Wings of Hope for Trauma

Palestiinalaisjärjestö joka auttaa traumoista kärsiviä ihmisiä terapialla, sekä pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuuttaa mielenterveysongelmista ja niiden hoidosta.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
1 kommentti
  1. Vastaa

    Jael

    25.8.2018

    Luulin ensin että postaus oli Yad Vashemista…
    Totta, väkivaltaa on ja on ollut molemmilla puolilla. Mutta pitää aina muistaa että asioilla on kaksi puolta: arabivaltioista joutui lähtemään lähes miljoona juutalaispakolaista, jotka joutuivat jättämään myös kotinsa ja kaiken omaisuutensa.

JÄTÄ KOMMENTTI