Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Koulutie miehityksen alla - Saaran ja Severin tie Koulutie miehityksen alla - Saaran ja Severin tie
Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?

Koulut alkoivat Palestiinassa elokuun lopussa ja olimme mukana auttamassa As-Sawiyan yläkoulua ensimmäisinä päivinä, kun sen sadat oppilaat kulkevat siirtokuntien ja sotilastukikohdan ympäröivää tienpätkää pitkin oppitunneilleen. Osa lukijoista saattaa muistaa koulun ulkomaan kauppaministeri Virolaisen vierailusta, jolloin israelilaiset sotilaat heittivät äänipommeja koulun sisälle hänen tutustuessa EU-varoilla remontoituun kouluun.

Ensimmäinen päivä sujuu päällisin puolin rauhallisesti, mutta kaikki ei ole niinkun pitäisi olla: kaki sotilasjeeppiä ajaa tien kummankin puolen ja parkkeeraavat koulun viereen toiselle puolelle tietä. Kolme hampaisiin asti varustettua sotilasta astuu ulos panssaroidusta kulkuvälineestä ja katsovat toisella puolella tietä käveleviä koululaisia. Rynnäkkökivääreitä kantavat luotiliiveihin ja sirpalekypäriin pukeutuneet sotilaat kävelevät tietä pitkin aina koulun portille saakka, jonka edestä he seuraavat koulupäivän aloittavia nuoria.

As-Sawiyan poikien yläkoulun portti.

Sotilaita ja äänipommeja koulutiella

Tie jonka varrella koulu sijaitsee, on yksi Länsirannan vilkkaimmista teistä. Se kulkee pohjoiseen Ramallahista ja Israelin sotilashallinnon päätukikohdasta Beit Elistä etelään kohti Nablusia ja Arielin suurta siirtokuntaa. Laaksossa sijaitseva koulu on Elin siirtokunnan alapuolella. Tien läheisyyden vuoksi koulu on joutunut useiden siirtokuntalaisten hyökkäysten kohteeksi: 2010 joukko siirtokuntalaisia yritti sytyttää luokkahuoneita palamaan. Siirtokuntalaiset syyttävät koululaisia siitä että he heittelevät kiviä israelilaisten autoja päin, ja tämän vuoksi armeija katsoo koululaisten olevan turvallisuusriski.

Vaikka koululla ja sotilailla on yhteinen sopimus, että sotilaiden ei tule tulla koulun porttien sisäpuolelle, sotilaat rikkovat tätä sopimusta jatkuvasti tulemalla sisälle kouluun ja etsimään kiviä heittäneitä ”terroristeja”. Sotilaat ovat myös aika ajoin sulkeneet kävelytiet kouluun niin, että oppilaiden pääsy kouluun on estetty. Usein sotilaat tulevat kävelytielle siten, että oppilaiden on kuljettava rynnäkkökiväärejä kantavien sotilaiden välistä että he pääsevät jatkamaan matkaansa kouluun. Joskus sotilaat heittävät äänipommeja koulun sisälle oppituntien aikana.

Kolme sotilasta seuraa oppilaita tien toiselta puolelta.

Vuosia jatkunut tilanne rasittaa paikallista yhteisöä monin tavoin. Israelin armeija on suorittanut useita kotietsintöjä ja ratsioita alueen asukkaiden koteihin heidän etsiessään poikia joita siirtokuntalaiset tai sotilaat ovat syyttäneet kivien heittämisestä. Toisin kuin siirtokuntalaiset jotka elävät Israelin siviililain alla, palestiinlaiset voidaan pidättää ja vangita ilman oikeudenkäyntiä sotilaslain mukaisesti. Muutamat oppilaista ovat joutuneetkin sotilaiden vangitsemiksi ja viettäneet useita kuukausia pidätettynä. Oppilaat kertovat että he pelkäävät sotilaita, mutta EAPPI-tarkkailijoiden läsnäolo tiellä helpottaa heidän koulumatkaansa. Rehtori sanoo ohjelman läsnäolon olevan välttämätön nykyisessä tilanteessa, jossa armeijan läsnäolo on pysynyt samana. Viimeaikaisista välikohtauksista kaikki ovatkin tapahtuneet silloin kun tarkkailijat eivät ole olleet paikalla.

Saattamassa “terroristeja” kouluun.

Kyynelkaasua koulupihalla

Kahden väkivaltaiseksi tunnetun Yitzharin ja Bruchinin siirtokuntien välissä sijaitseva Burinin yläkoulu kärsii niinikään ympäröivästä miehityksestä. Kuten As-Sawiyan koulussakin, siirtokuntien läheisyys on luonut olosuhteet jatkuvalle väkivallalle ja pelon ilmapiirille koulussa: heittäen äänipommeja koulun pihalle ja luokkahuoneisin, ampuen kyynelkaasua oppilaiden päälle, pidättäen kivien heittämisestä syytettyjä oppilaita ja tehden yöratsioita kylän asukkaiden koteihin. Tämän lisäksi joukko siirtokuntalaisia tekee aika-ajoin ilkivaltaa kylässä polttaen oliivipuita, tuhoten kyläläisten omaisuutta ja pahoinpidellen sen asukkaita. Valvoakseen koulun ja kylän tilannetta Israelin armeija on rakentanut koulun urheilukentän viereen vartiotornin.

Rehtorin toimistoon keräämiä kyynelkaasukanistereita, sekä kumiluoti joilla sotilaat ampuvat kiviä heittäviä poikia.

Vuonna 2013 Israelin armeija tunkeutui koulun rehtorin kotiin ja pidättivät tämän. He syyttivät tätä vastuulliseksi siitä että oppilaat hänen koulustaan heittelivät kiviä sotilaita tai siirtokuntalaisten autoja päin. Armeija pidätti useita koulun oppilaita yön aikana ja toi heidät rehtorin kotiin, jossa he käskivät tämän ”kuulustella” koulupoikia. Sotilaat pakottivat tämän myös järjestämään tilaisuuden, jossa hänet käskettiin julkisesti anteeksi koulun oppilailta ja henkilökunnalta koulun ongelmista armeijan ja siirtokuntien kanssa. Myöhemmin välikohtausten jatkuessa sotilaat uhkasivat rehtoria koulun sulkemisella. Henkilökunta kertoo sotilaiden läsnäolon aiheuttavan stressiä ja aggressiota koulun oppilaissa, ja tämä luonnollisesti vaikuttaa heidän keskittymiskykyynsä ja koulumenestykseensä.

Hebronin vanhankaupungin lähellä sijaitseva Faisa Basian tyttökoulu, jonka vieressä siirtokuntalaisten valtaama talo. Alue on Israelin armeijan palestiinalaisajoneuvoilta eristämä. Koululaiset joutuvat kävelemään sotilaiden sekä kiihkohenkisten ja ajoittain väkivaltaisten siirtokuntalaisten täyttämien katujen läpi kouluun.

Oikeus koulutukseen

Kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan miehittävällä vallalla on vastuu suojella miehitettyä väestöä väkivallalta ja ilkivallalta, pitäen huolta heidän turvallisuudestaan. Kollektiivinen rangaistus on vastoin humanitaarista lakia. Koulutus on universaali ihmisoikeus ja sen saatavuuden turvaaminen kaikille on jokaisen valtion velvollisuus.

 


Lahjoita ja auta 

Haluan vielä painottaa, että tekstissä esitetyt väitteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä edusta ohjelmassa mukana olevien järjestöjen kantaa.

Paras tapa edistää ihmisoikeuksien toteutumista alueella, sekä rauhanomaisen ratkaisun löytymistä on lahjoittaa rahaa paikalliselle kansalaisyhteiskunnalle.
Tässä joitain valitsemiani järjestöjä jotka ottavat vastaan lahjoituksia yksityisiltä ihmisiltä:

Bt’selem
Israelilainen järjestö joka dokumentoi Länsi-Rannalla tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia ja pyrkii edistämään israelilaisten ihmisten tietoisuutta ja ymmärrystä Länsi-Rannan miehityksen seuraksista.

Coalition of Women for Peace

Israelilaisten rauhaa ajavien naisjärjestöjen katto-organisaatio, joka tuo yhteen israelilaisia ja palestiinalaisia rauhaa rakentavia naisia.

Defence for Children International in Palestine

Edistää lasten oikeuksia ja antaa lainopillista tukea sitä tarvitseville lapsiperheille.

Interfaith Encounter Association 

Uskontojen välisen kohtaamisen järjestö tukee Israelin eri uskontojen välistä rinnakkaiseloa ohjatuin tapaamisin ja ymmärrystä lisäävien tapahtumien ja kampanijoiden kautta.

Holy Land Trust

Väkivallattomaan toimintaan perustuva järjestö. Tukee rauhan ja konfliktintutkimusta, sekä pyrkii lisäämään nuorison ja naisten roolia rauhan rakentajina.

The New Israel Fund

Rahoittaa demokratiaa ja rauhaa edistäviä kansalaisjärjestöjä israelissa.

Israel-Palestine: Creative Regional Initiatives

Israelilais-palestiinalainen rauhan edistämiseen keskittynyt ajatushautomo.

Wi’Am Conflict Transformation Centre

Palestiinalainen rauhanvälitykseen ja konfliktien ratkaisuun keskittynyt järjestö, joka pyrkii edistämään myös väkivallatonta kansalaistoimintaa.

Windows – Channels for Communication

Nuorisotyöhön keskittyvä Windows järjestää tapaamisia israelilais- ja palestiinalaisnuorten välillä sekä tekee yhteistyötä israelilaisten koulujen kanssa, pyrkien editämään eri kansanosien välistä yhteiseloa.

Women’s Centre for Legal Aid and Action

Palestiinalainen naisjärjestö pyrkii edistämään naisten oikeuksia lainsäädännössä. Tukee palestiinalaisnaisia oikeudellisisa asioissa.

Wings of Hope for Trauma

Palestiinalaisjärjestö joka auttaa traumoista kärsiviä ihmisiä terapialla, sekä pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuuttaa mielenterveysongelmista ja niiden hoidosta.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT

JÄTÄ KOMMENTTI