Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Ulkomaille karanteeniin - Saaran ja Severin tie Ulkomaille karanteeniin - Saaran ja Severin tie
Pallontallaajat.net
Valikko
Saara&Severi
Saara&Severi

Ensitapaamisen jälkeen Saara ja Severi ovat asuneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Yhteinen koti on ollut ensin Turkissa, sitten Kaakkois-Aasiassa ja Israelissa. Tällä hetkellä Severi työskentelee Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana ja Saara päiväkodissa Tampereella.

Severi opiskelee rauhan- ja konfliktintutkimusta Tampereen yliopistossa ja rakastaa kissoja sekä jalkapalloa.

Saara on lastentarhanopettaja, jolla on laulu joka tilanteeseen ja joka nauraa omille vitseilleen.

Tykkää meistä facebookissa
Saara on Instagramissa
Mitä etsit?

”Ole aktiivinen, tapaa ihmisiä, rakenna oma verkostosi. Se tulee olemaan sinulle hyödyllistä niin ammatillisen kehityksen, mutta ennen kaikkea tänne kotoutumisen kannalta.” Näitä viisaita sanoja lausui minulle YK:n kehitysjärjestön Itä-Afrikan aluekoordinaattori ensimmäisinä päivinä uudessa työpaikassani. Tiesin sosiaalisen aktiivisuuden ja tuttavuuksien luomisen merkityksen uuteen paikkaan sopeutumisesta jo omista kokemuksistani ulkomailla asumisesta, mutta myös työskentelystäni maahanmuuttajien kotoutumisen kanssa Suomessa. Tämä ”verkostoituminen” ei ole aina ole ollut täysin luontevaa itselleni, mutta ajattelin että tämä voisi olla tilaisuus harjoitella sitä ja kehittää itseäni tällä saralla. Tavoitteiden asettaminen on luonnollisesti hyvä asia, vaikkakin kaikkiin asioihin ei voikkaan vaikuttaa.

Naapurustossani avannut uusi ravintola muistuttaa hygienian tärkeydestä.

Kaikki tapahtui nopeasti, vaikka virus olikin ollut uutisten ykkösaihe jo yli viikon ajan. Tartuntojen määrä alkoi nousta dramaattisesti erityisesti Euroopassa ja ensimmäisiä tapauksia alkoi ilmetä myös Afrikassa. Jo toisena päivänäni toimistossa kaikilta kysyttiin mahdollisuutta kotoa työskentelemiseen. Perjantaina 13. päivä (sattumaako vai ei?) Etiopiassa todettiin ensimmäinen koronatarunta, Burkina Fasosta maahan lentänyt keski-ikäinen japanilainen. Jo seuraavana päivänä alettiin spekuloida matkustusrajoituksista ja koulujen sulkemisista, joita oltiin otettu käyttöön muissa Afrikan maissa, eritoten naapurimaa Keniassa. Viikonlopun aikana YK päivitti henkilöstöään uusista toimenpiteistä, joissa ne työntekijät jotka eivät ole kriittisissä asemissa läsnäolonsa suhteen, tulevat tekemään työnsä etänä.

Sunnuntaina ehdin muuttaa asuntoon jonka löysin YK:n tehtävissä toimivien ihmisten yhteisten Whatsapp-ryhmien kautta. Ajoitus oli hyvä, sillä asunnon verkkoyhteys soveltuu paljon paremmin etätyöhön kuin ensimmäisenä viikkona asuttamani guest housen – sen netillä pystyi hädin tuskin tarkistamaan sähköpostit. Kuva uuden kotini olohuoneesta, jonka jaan toistaiseksi asuntoa alivuokraavan etiopialaisen kanssa. Asunnossa asuu toistaiseksi toinen henkilö, joka ehti ennen muuttoani lähteä evakkoon koronan vuoksi.

Seuraavana maanantaina Etiopian hallitus viimein aloitti maailman muiden maiden tavoin toimet viruksen eristämiseksi perumalla lentoja, sulkemalla kouluja ja kieltämällä julkisia kokoontumisia urheilutapahtumista uskonnollisiin kokoontumisiin. Taudin leviäminen Etiopiaan on vakava asia, sillä maa on köyhän väestön ja erityisesti maaseudulla terveydenhuolto infrastruktuurinsa osalta heikko. Etiopia on myös yksi maailman suurimman pakolaisväestön omaavista maista. Maassa joka taistelee yhä koleran tapaisten tautien kanssa, johon kuolee viikottain useita kymmeniä ihmisiä, uusi kulkutauti on todella huolestuttava asia.

Ostokseni pienestä lähikaupastani. Suuri osa kaupassa myydyistä tuotteista ovat tuontituotteita Euroopasta ja Aasiasta. Halpoja paikallisia tuotteita löytyy yllättävän vähän supermarketeista, jotka ollaan tarkoitettu Addis Ababan keskiluokalle ja ulkomaalaisille. Suurin osa paikallisista tuotteista myydään kaupungin suurilla toreilla.

Tilanteen aiheuttama epävarmuus aiheutti paniikkia Addiksessa asuvien ulkomaalaisten keskuudessa, kun pitempiaikaisesta työjärjestelyistä Ykn virastoissa annettaisiin päätös vasta keskiviikkona. Liikkui myös huhuja ulkomaalaisten häirinnästä ja pelottelusta, joka näyttäisi olevan viruksen sivuvaikutuksia ympäri maailmaa. Erityisesti se miten viruksen leviäminen vaikuttaisi maan tilanteeseen mahdollisten lisätoimien, kuten liikkumiskieltojen tai muiden toimien kautta, herätti paljon kysymysmerkkejä. YK:n ohjeistusten mukaan kaikki matkat tulee varmistaa esimiehen lisäksi turvallisuudesta vastaavalta YK:n virastolta. Omalta osaltani olin niinikään huolissani mihin tilanne maailmalla ja Etiopassa menisi, mutta samaan aikaan mielestäni matkustaminen ”omin luvin” tässä tilanteessa olisi vastuutonta, mutta myös hyödytöntä. Tämä sen vuoksi, että toimenpiteet eivät ainakaan tässä vaiheessa kaikesta huolimatta pysäyttäneet maata ja elämä vaikuttaa jatkuvan kaduilla tavalliseen tapaan, joskin jonkin verran hiljaisempana. Lopulta päätös uusista työjärjestelyistä vakiinnutti systeemin, jossa suurin osa työstä tehtäisiin etänä ja välttämättömät tehtävät voitaisiin suorittaa fyysisesti toimistossa tai muussa työtilassa.

Elämäni on pyörinyt viimeisen viikon ajan hyvin pitkälti tämän ympärillä. Olen ensimmäisenä viikkona vielä lähinnä tutustunut työn alla olevan projektin sisältöön.

Viimeisen viikon aikana elämäni on siis muotoutunut asunnon, tietokoneen ja lähikaupan ympärille. Koronaviruksen leviämisen vuoksi erilaiset urheilutilat, tapaamiset ja tapahtumat ovat suljettuja tai peruttuja, jonka vuoksi mitään toimintaa tai paikkaa jossa voisin käydä ei tällä hetkellä ole. Tilanne harmittaa minua, mutta toisaalta minulla on kuitenkin mahdollisuus suojautua taudilta mitä monella ihmisellä ei ole ja vaikka työjärjestelyt ovat muuttuneet, minua ei olla passitettu takaisin Suomeen töiden loppumisen vuoksi. Kotona oleilu alkaa varsinkin nyt ensimmäisen viikon jälkeen tuntua melko puuduttavalta, mutta onneksi voin sentään puhelimitse ja videopuheluiden kautta pitää yhteyttä muihin ihmisiin täällä ja maailmalla. Toivon mukaan mahdollisimman moni noudattaa turvallisuusohjeita, että viruksen leviäminen saadaan taitettua pian että meidän ei tarvitsisi enää vältellä ja pelätä muita ihmisiä.

Näkymä asuntoni parvekkeelta. Kadut ovat hiljenneet rajoitusten ja suositusten myötä. Alue on kaupungin varakkaampaa, jossa on paljon järjestöjen toimistoja ja ravintoloita. Vastapäätä oleva rakennustyömaa pitää järkevän unirytmin yllä.

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT

JÄTÄ KOMMENTTI